- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kockelev 2012 Emelie Johansson – GastroNord Stockholmsmässan
Årets Kockelev 2012 Emelie Johansson – GastroNord Stockholmsmässan
Årets Kockelev 2012 Emelie Johansson – GastroNord Stockholmsmässan
I en tuff fajt mellan sex av Sveriges bästa kockelever knep Emelie Johansson från Dackeskolan i Mjölby segern i Årets Kockelev 2012. Hennes tävlingsrätt Ramslökbakat kycklingbröst, sylta på kycklingfilé, friterat potatis- och jordärtskocksstomp, picklad morot, rostad jordärtskocka och en ostkräm med smak av kyckling och ramslök imponerade på juryn. Juryns motivering var “Dagens vinnare har skapat en smakrik och modern restaurangrätt som verkligen andas säsong. Det goda handlaget och metodiska genomförandet imponerade hela vägen från råvarukorg till tallrik.”
På andra plats kom Henrik Wahlberg, Stockholms Internationella Restaurangskola och på tredje plats kom Frida Forsén, Dackeskolan i Mjölby. Totalt deltog sex kockelever i tävlingen som riktar sig till elever som går tredje året på gymnasieskolans restaurangutbildning.
Tävlingsuppgiften bestod av att skapa en vällagad restaurangrätt av säsongens råvaror med smakerna i fokus. De obligatoriska råvarorna som skulle ingå i tävlingsreceptet var kyckling, jordärtskocka, potatis, ekologiskt smör samt ytterligare minst en ekologisk mejeriprodukt, färskost av Philadelphiaosttyp och minst två färska eller torkade kryddor.
Juryns ordförande var Stefano Catenacci, kökschef på Operakällaren och gastronomiskt ansvarig för Nobis hotell och restauranger, och tävlingsledare var Ulrika Brydling, krögare på Brydlings på Åhléns i Stockholm.
Första priset är en veckas praktik på Operakällaren under handledning av några av Sveriges bästa kockar samt en middag för två på samma ställe.
Tävlingen Årets Kockelev har arrangeras av tidningen Restaurangvärlden sedan år 2000. I år i samarbete med Segers, Kraft Foods, Guldfågeln, Santa Maria, Arla, Sundqvist och Grönt till krogen.
