- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2015 – semifinalisterna till Halmstad 14 oktober
Årets Kock 2015 – semifinalisterna till Halmstad 14 oktober

Årets Kock 2015 – semifinalisterna till Halmstad 14 oktober
I den första semifinalen är det välmeriterade kockar där många tidigare har tävlat i Årets Kock. Med andra ord blir det ett tufft startfält och en tävling tyngd av adrenalin och kämparanda. I år avgörs deltävlingarna i Årets Kock 2015 med semifinaler i Halmstad den 14 oktober och Borlänge den 24 oktober. Två går vidare från varje semifinal och är direktkvalificerade till finalen. Genom juryns poängsättning går 8 kockar vidare till Sista Chansen i Umeå den 11 november. De 4 kockarna med högst poäng i Sista chansen går vidare till final. Totalt är det åtta kockar som tävlar om titeln Årets Kock i finalen i Gothia Towers, Göteborg den 5 februari 2015.
Årets Kock 2015 har i år fått in 122 anmälningar. Av dessa har juryn valt ut 24 kockar som nu ska mötas i två semifinaler med 12 kockar i varje tävling. Först ut är semifinalen i Halmstad den 14 oktober.
Här är de 12 kockar som tävlar i Halmstad:
Saori Ichihara, Shibumi, Stockholm
Daniel Pembert, Mässrestauranger i Malmö AB, Malmö
Emma Erlandsson, Oaxen krog och slip, Stockholm
Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad
Christofer Johansson, Krakas Krog, Gotland
Dennis Säwström, l’Ecurie, Falkenberg
David Lundqvist, Operakällaren, Stockholm
Thomas Sjögren, Swedish Taste, Göteborg
Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg
Anders Isaksson, Lilla Ego, Stockholm
Lukas Lindbom, EAT – european asian taste, Stockholm
Jimmy Johannesson, Sigtunahöjden Hotell & konferens, Sigtuna
Den 13 oktober offentliggörs vilka 12 kockar som möts i den andra semifinalen i Borlänge den 24 oktober. Lottning avgör vilka kockar som ska tävla i Halmstad respektive Borlänge.
Alla bidrag till årets tävling bedömdes anonymt av en jury bestående av några av Sveriges mest välmeriterade kockar. Först när resultatet av juryns arbete var klart offentliggjordes kockarna bakom tävlingsrätterna. Tävlingsuppgiften var att kreera en varmrätt med sej som huvudråvara samt att rätten måste innehålla en Arlaprodukt.
Vinnaren av Årets Kock 2015 blir svensk mästare i professionell matlagning, erövrar titeln Årets Kock 2015 samt får ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj. Dessutom får vinnaren en inspirerande studieresa till ett gastronomiskt intressant land.
Foto: Lisa Löwenborg
