- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2014 – intervjuer med semifinalisterna Brag, Eriksson och Karlsson
Årets Kock 2014 – intervjuer med semifinalisterna Brag, Eriksson och Karlsson

Årets Kock 2014 – intervjuer med semifinalisterna Brag, Eriksson och Karlsson
Här kommer ett gäng killar som tävlar i tisdagens semifinal av Årets Kock i Växjö. Återigen blir det en tuff batalj i köken där en går segrande ur fighten och tar sig direkt till final. Fyra får en ny möjlighet i Sista chansen i Kramfors den 25 oktober.
Namn: Martin Brag
Ålder: 33 år
Nuvarande arbetsplats: Brag & Frodell Mat
Skämsmat: Korv på 7/11
Favoritdryck: Champagne
Vilka är dina drömgäster: Inga speciella gäster
Stort grattis till din plats i semifinalen. Hur gick det till när du skapade din rätt, hade du en klar idé eller jobbade du fram rätten i flera uppslagningar?
Förra året provade jag mig fram i 6 veckor innan inskick. I år fick jag idén i sista minuten.
Är nyfiken på vad du har på gång (förutom Årets Kock)?
Precis startat ett företag tillsammans med Leo Frodell, håller på och leta lokal.
Vilka tävlingsmeriter kan du stoltsera med eller finns det något annat som du är stolt över att ha presterat?
Finalplats i Årets kock 2013
Varför tävlar du i matlagning?
Jag tävlar i mat för att jag tycker det är väldigt roligt och för att få ut det yttersta av mig själv.
Vart får du din inspiration ifrån?
Får inspiration av resor, restaurangbesök, matmarknader och litteratur.
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Jag gillar det mesta som är i säsong för tillfället, älskar råvarorna på hösten.
Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?
Var i Spanien för 2 veckor sedan och grillade. Det godaste var grillad gemsallad som fick ligga vid sidan av och dra åt sig smak från allt annat vi grillade. Det enklaste är oftast det godast.
Berätta om din stora dröm (förutom att vinna Årets Kock)?
Att driva restaurang!
Namn: Ulf Eriksson
Ålder: 27
Nuvarande arbetsplats: Stora Brännbo Hotell och Konferens
Skämsmat: Dr. Oetkers frysta pizzor
Favoritdryck: Finns så många så det blir svårt att välja men skulle inte klara en dag utan kaffe
Vilka är dina drömgäster: Har inga direkta drömgäster, men att få laga vilt till min bortgångna morfar som jagade varje höst hade varit inte varit fel.
Stort grattis till din plats i semifinalen. Hur gick det till när du skapade din rätt, hade du en klar idé eller jobbade du fram rätten i flera uppslagningar?
Jag hade tidigt klart med att jag ville jobba med fisk och skaldjur och hade en klar bild av jag ville göra. Började men grundidéen men efter några prov så ändrade jag visa delar av rätten, till och med så sent som dagarna innan jag skickade in gjordes större förändringar.
Är nyfiken på vad du har på gång (förutom Årets Kock)?
Inte mycket förutom det dagliga jobbet på Stora Brännbo där jag varit i snart ett år. Trivs väldigt bra och har sköna kollegor.
Vilka tävlingsmeriter kan du stoltsera med eller finns det något annat som du är stolt över att ha presterat?
Enda tävlingsmeriten är en finalplats i Matkristallen 2005.
Varför tävlar du i matlagning?
För att utveckla och pressa mig själv, skapa nya kontakter samt testa nya saker och idéer.
Vart får du din inspiration ifrån?
Hittar min inspiration genom restaurangbesök, kollegor och kokböcker.
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Äpplen, kryddost och kål.
Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?
Att brynt smör och citron räddar det mesta.
Berätta om din stora dröm (förutom att vinna Årets Kock)?
Öppna en egen krog med inriktning på fisk och skaldjur i Stockholm.
Namn: Anders Karlsson
Ålder: 34 år
Nuvarande arbetsplats: The Absolut Company (Pernod Ricard) i Stockholm



