- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2014 – intervjuer med Hytter, Thuresson, Gustavsson och Wicklund
Årets Kock 2014 – intervjuer med Hytter, Thuresson, Gustavsson och Wicklund

Årets Kock 2014 – intervjuer med Hytter, Thuresson, Gustavsson och Wicklund
Slänger in fyra killar som är redo att slita i köken imorgon för att nå den åtråvärda förstaplatsen och direktkvalificera sig till finalen av Årets Kock 2014. Vem som vinner vet vi imorgon kl 16:45!
Namn: Robin Hytter
Ålder: 24 år
Nuvarande arbetsplats: Görvälns slott
Skämsmat: Snabbmakaroner och Jonny´s senap
Favoritdryck: Mjölk
Vilka är dina drömgäster: René Redzepi från restaurang Noma i Köpenhamn.
Stort grattis till din plats i semifinalen. Hur gick det till när du skapade din rätt, hade du en klar idé eller jobbade du fram rätten i flera uppslagningar?
Grundtanken kommer ifrån fläsk och löksås, vilket är en maträtt jag uppskattar mycket. Jag har försökt att jobba med billiga och enkla råvaror, därefter jobbade jag fram rätten allt eftersom för att få ihop bra smaker.
Är nyfiken på vad du har på gång (förutom Årets Kock)?
Just nu jobbar jag på Görvälns slott och det trivs jag bra med.
Vilka tävlingsmeriter kan du stoltsera med eller finns det något annat som du är stolt över att ha presterat?
I gymnasiet tävlade jag i tävlingen “Hottest chef” år 2008. Har även tävlat i “Den lokala kocken i Västmanland” år 2010. Jag är stolt över att ha gått vidare till semifinal i Årets Kock 2014, eftersom det är första gången jag söker.
Varför tävlar du i matlagning?
För att utmana mig själv och förbättras.
Vart får du din inspiration ifrån?
Från allt möjligt. Det kan vara allt ifrån när jag besöker en restaurang eller är ute och plockar svamp i skogen.
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Lök, potatis och färska lagerblad.
Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?
Att choklad är väldigt gott!
Berätta om din stora dröm (förutom att vinna Årets Kock)?
Att jobba någonstans där jag ständigt utvecklas och lär mig nya saker.
Namn: Sebastian Thureson
Ålder: 24
Nuvarande arbetsplats: Fredsgatan12
Skämsmat: Korv med bröd
Favoritdryck: Det mesta men iskall hallonsaft en varm sommardag är svårslaget!
Vilka är dina drömgäster: Gäster som är intresserade av mat och dryck och som förhoppningsvis uppskattar det vi gör!
Stort grattis till din plats i semifinalen. Hur gick det till när du skapade din rätt, hade du en klar idé eller jobbade du fram rätten i flera uppslagningar?
Jag tog några av de råvaror som jag själv gillar väldigt mycket och lagade upp rätten några gånger för att komma fram till det som kändes bra!
Är nyfiken på vad du har på gång (förutom Årets Kock)?
Det är inte så mycket annat just nu förutom det och det vanliga jobbet.
Vilka tävlingsmeriter kan du stoltsera med eller finns det något annat som du är stolt över att ha presterat?
Det här är första gången jag tävlar och det är verkligen spännande! Jag tävlar nog mest för utmaningen och allt det roliga som följer med tävlandet! Det är alltid kul att ha ett projekt att sitta och slipa på!
Vart får du din inspiration ifrån?
Kollegor, kokböcker och restaurangbesök men försöker hitta inspirationen i det vardagliga livet, jakt och fiske är ett stort intresse som också är mycket inspirerande för min matlagning!
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Svårt att säga men viltfåglar är alltid kul!
Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?
Olika typer av rökning.
Berätta om din stora dröm (förutom att vinna Årets Kock)?
Att driva en älskad restaurang!
Namn: Tomas Gustafsson
Ålder: 43
Nuvarande arbetsplats: Frilands, receptutvecklare
Favoritdryck: Vatten , vin , kaffe, öl
Vilka är dina drömgäster: Cook It Raw-kockarna
Stort grattis till din plats i semifinalen. Hur gick det till när du skapade din rätt, hade du en klar idé eller jobbade du fram rätten i flera uppslagningar?
Jag hade en klar idé, men vissa moment växte fram.
Är nyfiken på vad du har på gång (förutom Årets Kock)?
Att tävla med Skåne Kulinar i VM 2014
Vilka tävlingsmeriter kan du stoltsera med eller finns det något annat som du är stolt över att ha presterat?
OS-brons och silver, VM-silver med Skåne Kulinar och vann Vassaste kocken 2008.
Varför tävlar du i matlagning?
För att utvecklas som kock och person, att tävla i mat det är en riktig hat kärlek!
Var ifrån får du din inspiration?
Kollegor och böcker.
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
Svamp och rotfrukter.
Berätta om din stora dröm (förutom att vinna Årets Kock)?
Det är min stora dröm, att vinna Årets Kock!
Namn : Rikard Wicklund
Ålder: 38
Nuvarande arbetsplats: Riddersviks Gård
Skämsmat: Jag har väl ingen direkt skämsmat, jag kanske inte har vett nog att skämmas. Sen är jag väl inte direkt stolt heller om jag väljer den enkla vägen med snabbmat någon gång.
Favoritdryck: Favoritdrycken beror helt på tillfället. Jag menar iskall mjölk till ljumna kanelbullar är ju helt fantastiskt samtidigt som en volymlager kan vara lika gott vid ett annat tillfälle precis som champagne eller kanske Barolo vid andra.
Vilka är dina drömgäster: Mina drömgäster är opretentiösa människor som uppskattar, rak ärlig mat.
Stort grattis till din plats i semifinalen. Hur gick det till när du skapade din rätt, hade du en klar idé eller jobbade du fram rätten i flera uppslagningar?
Jag skapade min rätt i huvudet och skissade på papper. Sen plockade jag ihop de olika komponenterna och fotade.
Är nyfiken på vad du har på gång (förutom Årets Kock)?
Förutom Årets Kock och jobbet har jag en tre veckor gammal son och två större döttrar, 5 och 8 år som jag ägnar fritiden åt.
Vilka tävlingsmeriter kan du stoltsera med eller finns det något annat som du är stolt över att ha presterat?
Jag har inte tävlat särskilt mycket alls, den enda tidigare tävlingsmeriten är en semifinalplats i Årets Kock för två år sen.
Varför tävlar du i matlagning?
Jag tävlar för att det är en rolig utmaning.
Var ifrån får du din inspiration?
Inspiration får jag från samtiden, typ sociala medier, tidskrifter, samtal med leverantörer och tidigare erfarenheter.
Vilka är dina favoritråvaror just nu?
En råvara jag känner mycket för nu är lägg från höstlamm. Ser fram emot att äta det till p-mat.
Vilken är din senaste upptäckt inom matlagningen?
En upptäckt jag gjort, är hur galet gott purjolök kan vara.
Berätta om din stora dröm (förutom att vinna Årets Kock)?
Drömmen är att fortsätta utvecklas inom gastronomi, i egen regi eller inte.




