- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Kock 2013 – finaljuryn
Årets Kock 2013 – finaljuryn
Årets Kock 2013 – finaljuryn
Den 8 februari avgörs Årets Kock för 30:e gången. Tävlingen är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och de tävlande har en ytterst rutinerad och meriterad jury att beveka.
Juryn är indelad i två grupper som utifrån smak och presentation bedömer en av de båda tävlingsuppgifterna var. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken. Ytterligare en viktig aspekt är tiden, vid fördröjning sker poängavdrag.
Bland de totalt 24 jurymedlemmarna finns bland andra Prins Carl Philip, Elena Arzak, San Sebastian, Baskien, utsedd till världens främsta kvinnliga kock 2012 och en av två kvinnor i världen med tre stjärnor i Guide Michelin. Mattias Dahlgren, Stefano Catenacci, Henrik Nordström och Björn Frantzén, som samtliga har eller har haft stjärnor i Guide Michelin. Flera tidigare vinnare av Året Kock, internationellt uppmärksammade och prisade Magnus Nilsson, Fäviken, Magnus Ek, Oaxen och Karin Fransson, Borgholm med flera.
I juryn för tävlingsuppgift 1, Råvarukorg med bl a dovhjort:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm
Björn Frantzén, Frantzén & Lindeberg, Stockholm
Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
Jonas Lundgren, Restaurang Jonas, Stockholm
Danyel Couet, Grupp F12, Stockholm
Henrik Norström, LUX Restauranger, Stockholm
Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
Elisabeth Johansson, Mediamat, Stockholm
Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Stockholm
Christer Åberg, Arla Foods, Stockholm
Eva Östling Ollén, Visita, Stockholm
I juryn för tävlingsuppgift 2, modern restaurangrätt, fjällröding:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö
Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fond, Göteborg
Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
Leif Mannerström, Kometen, Göteborg
Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm
Markus Aujalay, Årets Kock 2004,Winterviken, Stockholm
Magnus Ek, Oaxen, Stockholm
Elena Arzak, San Sebastian, Spanien
Helena Jonsson, LRF, Stockholm
Prins Carl Philip, Stockholm
Metodjury:
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre
Magnus Lindström, Årets Kock 2003, Swedish Taste, Göteborg
Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala
Vill du komma och titta och heja fram din favorit? Anmäl dig här!
