- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Årets Bartender 2014 – Dosa Ivanov från Norda Bar och Grill Clarion Post Göteborg
Årets Bartender 2014 – Dosa Ivanov från Norda Bar och Grill Clarion Post Göteborg

Årets Bartender 2014 – Dosa Ivanov från Norda Bar och Grill Clarion Post Göteborg
ÅRETS BARTENDER 2014
Tävlingen arrangeras av Sveriges Bartenders Gille och är Sveriges äldsta och mest klassiska drinktävling. Dessutom är tävlingen unik då den är helt märkesobunden och därmed ej finansierad av enskilda varumärken. Samtliga tävlande är aktiva och kvalificerade yrkesmän/kvinnor och goda ambassadörer både för sin arbetsplats och för yrket. Årets tema var ”Fancy cocktail”, en mycket öppen och kreativ kategori av drinkar som kan skilja sig vitt och brett både i fråga om utseende och innehåll. För att ta sig till final i Årets Bartender ska bartendern kvala i sin sektion (4 sektioner i landet, öst, väst, norr, syd).
Den 6 april avgjordes tävlingen i en final där finalisterna tävlade med en drink som fick innehålla totalt 6 ingredienser och max 7 cl sprit. Endast ätbar garnering fick användas och en hemmagjord alkoholfri produkt fick användas. Den tävlande hade 6 minuter på sig att blanda drinken och sedan bedömdes arbetssätt, smak, utseende, arom och helhet. Sex personer tog sig till slutfinalen gjorde upp i en ”Varukorgs drinktävling”. Varukorgen var mer som en stor buffé som stod synlig hela tävlingsdagen bakom avspärrning – “Se men inte röra”. Slutfinalisterna fick i placeringsordning välja en produkt från bordet som bara den tävlande fick använda. Därefter fick alla använda allt. Bordet bestod av produkter från samtliga utställare plus frukter, kryddor, örter, ost med mera. Slutmomentet bestod av 20 min laborering, 10 min receptskrivning, 15 min dekoration, 6 min färdigställa och blanda tre exemplar av sin nyskapande drink på scenen. Där utsågs slutsegraren genom snabbtänkthet, kreativitet och en nyskapad drink. Bedömningen bestod i både drinken och utförandet hela vägen från laborering till slutblandning t ex hur mise en place ser ut, städning av stationen efteråt och hur man uppträder.
SEGRARE – Klassiskt
Dosa Ivanov – Norda Bar & Grill Clarion Post – Göteborg

2:a plats
Danny Wongprom – EBS – Thailand
3:e plats
David Berfner – Riverton view – Göteborg
SEGRARE – Flair
Johannes Kinch – EBS – Stockholm
INTERVJU MED DOSA IVANOV
Du har arbetat 25 år i branschen, vad avgjorde att du arbetar som bartender?
– Arbetade extra på en restaurang under gymnasiet, fick prova allt och till slut hamnade jag i baren. Där har jag stannat då jag trivs bra med att arbeta med människor, ge bra service och öka livskvalitén för mina gäster. Känner bara kärlek med mitt jobb.
Efter så länge i barbranschen, vad driver dig att tävla?
– Arbetar och tävlar för att min arbetsplats ska ligga i framkant, flera som arbetar här tävlar som t ex Jesper Bogren i Årets Kock och Patrik Fredriksson som vann Årets Konditor 2013. Vill att min arbetsplats ska bli omtalad, att vi håller en hög servicenivå och hela tiden utvecklas. Att tävla ger mig nya ideér, tips och kontakter. Har sedan tidigare en 6:e plats i Årets Bartender 2013 och två guldmedaljer SM I Dry Martini (2004 och 2006).
Vad är din senaste upptäckt barvärlden?
– De klassiska drinkarna är tillbaka och det ska tas på allvar.
Hur tänkte du när du skapade din tävlingsdrink – Raspberry Wishes?
På Clarion Post arbetar vi mycket med färska och ekologiska frukter och bär, även örter. Ville skapa en publik, fräsch drink som är typisk för mig som bartender.
RASPBERRY WISHES
4 cl Bacardi superior
2 cl Aperol
3 cl hemgjord Jasmine suger syrup*
2 cl färskpressad lime
5 hallon
2 stänk Creole Bitters, The bitter Truth
*Hemgjord Jasmine suger syrup
50 cl sockerlag, 1:1
4 nypor Jasmine pearls te
Koka sockerlag, lägg i jasmine te, låt dra till önskad styrka, låt svalna och buteljera.
När du tog dig till slutfinal så fick du som tredje person välja från råvarubordet, vad skiktade du in dig på?
– Till min stora lycka fanns gin kvar, så den valde jag. Jordgubbar valde jag också att ta med. Gjorde tre försök innan jag blev nöjd och den vann jag på.
VÅRRUSET
4 cl Geranium Gin
1,5 cl Bols fläder
1,5 cl Bols Tripple sec
1 cl honung
3 cl färskpressad limejuice
Muddla: c:a 1 cm ingefära och en stor jordgubbe
Garnering: Röd chili, mynta, citron
Vad dricker du när ingen ser?
– Öl, ofta hantverksmässig öl men även Dry Martini. Det är en enkel och sofistikerad drink men som är en bra måttstock att bedöma en bar efter. Jag dricker min extra torr, the american way.
DOSAS DRY MARTINI
5,5 cl Plymouth Gin
0,5 cl Noilly Prat
Rör ingredienserna med is, sila i ett cocktailglas och garnera med en oliv och vrid ett citronzest över glaset.
Vad satsar ni på i er cocktailmeny till sommaren?
– Den blir klar i maj och såklart blir det mer ljusa spritsorter. Vi fatlagrar också klassiska drinkar som Negroni och Boulevardier som ger dem bl a vaniljtoner, en rundare ton och mer karaktär. Vi har öppet hela sommaren och den 17 maj öppnar helger sommarterassen Solsidan och fr.o.m 29 maj öppnar vi alla dagar.
Vad händer framöver?
– Tävlar i juni i Mattoni Grand Drink i Prag där man blandar alkoholfria mineralvattencocktails. Det är en tävling som tv-sänds och som funnits sedan 16 år tillbaka. Sedan blir det förstås VM i Sydafrika efter vinsten i Årets Bartender.
Foton: Clarion Post och Sveriges Bartender Gille


