- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
>Äppeltoscapaj
>Äppeltoscapaj
>Äppeltoscapaj
>
Struntade i att skala äpplena bara för att de är så vackra, du gör som du vill.
|
Blandade nötter och frön, det som fanns i skåpet helt enkelt. Knaprigt och lagom sött, kanon till äpplena helt enkelt. Serverade min paj med vaniljglass, gott! Familjens favorit hittills i höst. Äppeltoscapaj 8 bitar
Pajbotten:
100 g smör
1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Toscasmet:
75 g smör
1 dl socker
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
2 dl blandade nötter och frön, t ex hasselnötter, valnötter, solroskärnor, mandel
Fyllning:
4-5 goda syrliga äpplen
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret till pajbottnen i en kastrull, låt det svalna och rör ner socker och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop pajdegen och tryck ut den i en pajform. Smält smöret till toscasmeten i en kastrull, blanda i socker, mjöl och mjölk och koka upp massan under omrörning tills den tjocknar. Blanda i grovhackade nötter och frön. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Fyll pajskalet så att det blir helt fullt. Häll toscasmeten över äpplena och grädda pajen längst ned i ugnen tills äpplena är mjuka och toscaskalet känns knäckigt, ca 25 minuter. |



