- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Äggets dag och Ägg i kokott
Äggets dag och Ägg i kokott
Äggets dag och Ägg i kokott
Idag, den 14 oktober 2011, är det Äggets Dag. Visst förtjänar ägget en egen dag. Det är ju ett riktigt superfood som innehåller innehåller de flesta vitaminer, mineraler samt antioxidanter som kroppen behöver. Äggkonsumtionen i Sverige ökar för 5:e året i rad och under 2010 åt vi 66 miljoner fler ägg än året innan. Andelen ekoägg som säljs till konsumenter och storhushåll fortsätter att öka. På bara två år har försäljningen ökat med 60 procent. En viktig förklaring är få andra livsmedel har ett så komplett näringsinnehåll som ägg. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras. Märkningen på paketen avser förvaring i rumstemperatur och därför håller äggen längre när de förvaras kallt. Nedan följer ett av mina barndomsminnen. Min mamma gjorde ägg i kokott till oss barn och det är något som jag fortfarande tycker är jättegott. Varför inte servera det idag, på Äggets Dag!
Ägg i kokott
En klassiker är ägg i kokott, festlig portionsrätt som kan varieras med olika tillbehör som spenat, ansjovis, medwurst, eller kaviar. Framför allt blir rätten nyttig med spenat som innehåller C-vitamin vilket är ett av de få ämnen som ägg i sig själv saknar.
Till det här behöver du portionsformar i porslin eller muffinsformar i metall.
1 portion
1 ägg
1 msk grädde
1 msk riven ost
smör till formen
Välj någon av fyllningarna nedan.
Förslag 1
Fryst bladspenat
Salt
ev peppar
Förslag 2
2 ansjovisfiléer
Förslag 3
Några stavar eller tärningar av rökt medwurst eller salami
2 hackade syltlökar
1 msk hackad persilja
Förslag 4
1 msk kaviar (gärna med dill)
1 tsk hackad gul lök
Smörj kokottformarna med smör och lägg någon av fyllningarna i botten på varje form, därefter ägget. Häll på grädden och strö över riven ost. Gratinera i ugnen på 175°C, ca 10 min eller tills vitan stelnat och osten fått färg. Gulan ska vara löskokt. Tänk på att äggen stelnar något efter de tagits ut ur ugnen på grund av eftervärmen. Servera med rostat bröd eller knäckebröd.
(Fakta från Svenska Ägg)