- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Lussebullar utan raffinerat socker
Lussebullar utan raffinerat socker
Lussebullar utan raffinerat socker
Receptet på nyttigare lussebullar utan raffinerat socker finner ni längst ner i inlägget!
Onsdag- och jag överlevde dagen trots min migrän. Tjohej! Visst var en extra effektiv vad gällande att ta sig hem. Men lyckades trots detta preppa väl inför morgondagens förskole-bravader; driven av excitment och kärlek från kollegor samt mina kloka små vänner! Imorgon är nämligen Mulledalens alldeles egna “nobelmiddag”. Och gissa om jag är SÅ pepp! Blir en trerätters med direkta influenser tagen från bilden av den klassiska Nobelmiddagen; samtidigt i förskolevänlig anda! Så här har vi idag bland annat gjort hemmagjord glass, chokladkräm, blomkålspure och en massa annat mumsigt! Ska verkligen försöka få ordentligt med vila idag så jag imorgon, genuint kan gå in i karaktär som Nobel-kock. Tänkte göra fina menyer att skriva ut där jag presenterar vardera anrättning, relevans och något roligt samt nytt för barnen att lära sig.
Bild från min instagram-story, happyfoodbypetra.
I morse fick jag återigen “julfeeling” och tog därför innovations-impulsen att smaksätta morgongröten med saffran. Som effektfull finish garnerade jag den med russin. Vad är det här för gröt?! Undrar en frågvis kamrat. Mulles egna LUSSEGRÖT! Svarar jag peppat och lekfullt. Ögonen spärras upp likt två fullmånar. Wooooaaaaw! Hen springer tillbaka till kompisarna stående i hallen och utbrister, det blir lussegröt!!! *JUBEL*. Ni må tro att ungarna åt gröt som aldrig förr! Sådana här banala detaljvariationer kan sannerligen sätta apostrof på tillvaron. Fantastiskt!OCH! Mina vänner- för er som missat har min fantastiskt talangfulle vän, Gustav Johansson bakom den vegetariska succebloggen Jävligt gott tagit detta briljanta initiativ. Nämligen att skapa Sveriges första och största vegetariska matlagningsprogram där vi som åskådare både har möjlighet att påverka och medverka! Mer om saken; hur du kan vara delaktig beskrivs närmre i klippet här ovan! HEJA GUSTAV!!!

Så finally lägger jag ut det hysteriskt efterfrågade receptet på mina “waste”-lussebullar. Så himla förskolevänliga då degen först och främst sötas med banan. Ni som vet- ni vet, haha… Ligger alltid några övermogna stackare bortglömda inne på en avdelning! Men också dess fyllning; baserad på russin vilket tillför både nyttigheter; samtidigt ytterligare sötma men också en direkt lussebulls-feeling. Kan säga att alla gillar dessa! Våra russinälskare, likväl de vilka avskyr russin. Dessutom räddar de resterna från morgonens havregrynsgröt. Liksom check! Check! Och check! Världens bästa bullar? Mja, det skulle de också kunna kallas säg.
Ingredienser
Bulldeg
4 bananer, mogna
5 dl havregrynsgröt blandat med vatten (ca 2 1/2 dl vatten med 2 1/2 dl havregrynsgröt)
200 gram smör
14-16 dl vetemjöl
2 påsar saffran
2 krm salt
1 påse torrjäst
Fyllning (här freestyle’ar jag så har uppskattat)
En jäkla massa russin, blötlagda underlättar (ca 4 dl)
Äkta vaniljpulver (ca 2 krm)
Vegetabiliskt smör alt kokosolja, rumstempurerat (ca 150-200 gram)
Flingsalt
Gör såhär:
1. Mixa havregrynsgrötsrester samt vatten (alt havremjöl) med saffran och banan tills dess att det blivit till en len smet. Ha ner jästen och låt den aktiveras cirka 30 minuter.
2. Ha sedan i resterande ingredienser; mjölet successivt. Enklast är om du använder en matberedare. OM INTE; ha med smöret då du mixar steg 1. Smöret skall inte smältas!
Knåda degen i 30 minuter för hand, 20 med maskin. Och då man gör bullar är det till att använda hela kroppen för att få en fin och luftig deg!
Låt degen jäsa i 60 minuter.
3. Mixar russin, äkta vaniljpulver och rumstempurerat smör till en len och fluffig smet.
4. Knåda åter degen ytterligare 15 minuter förhand och 10 med maskin.
Kavla ut, bre på fyllning och rulla ihop likt du gör kanelbullar. Skär försiktigt ut jämnstora bullar.
Låt jäsa under kökshandduk ytterligare 60 minuter.
5. Pensla bullarna med havremjölk för det kosmetiska (jag skippade det).
Grädda sedan i 8-10 minuter på 225 grader.
Lussebullar utan raffinerat socker
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*