- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Grekisk lasange "Pasticcio"
Grekisk lasange "Pasticcio"
Grekisk lasange "Pasticcio"
Receptet på grekisk lasange finner ni löngst ner i inlägget.
Snart är tisdag “över” och mitten på arbetsveckan kommen. Hur är det möjligt?! Trivs en så bra på förskolan att dagarna bara springer iväg? För er som inte vet så arbetar jag enbart 75 procent. Trots detta lever jag där! Haha. Ja, helt enkelt för att jag älskar det. Så är det med den saken. Speciellt nu i samband med jul!!! Som en har bakat och bakat. Snaaaart (på fredag) *EXALTERAD* är det äntligen dags för den stora julöverraskningen åt barnen. Så har nu under kvällstid preppat material, klippt, klistrat och återigen bakat- likt en galning! Ser något så olidligt fram emot att se då deras ögon bara glittrar av julentasuasm. Kan knappt bärga mig!
Men idag tänkte jag faktiskt tala om någonting helt annat! En har nämligen ett bra tag haft i tankarna att en bör registrera catering. Dvs, så att jag bland annat kan sälja tårtor, catera mindre tillställningar och så vidare. Tänker att det borde vara hög tid nu. Främst i samband med alla förfrågningar som ni härliga människor sänder mig! Så fina att jag smäller av är ni. Det ska ni veta! Ja, känns verkligen som jag fått tillräckligt med kvitto på att efterfrågan finns- och det mycket! Vi får väl se vad framtiden utvisar, säg! Sen har jag även fått förfrågningar om att jag ska komma och tala om min vision för framtidens storkök, min syn på vårt ansvar samt Matpanelen; hur jag arbetar för att förverkliga och framföra det jag står för. Också SUPERKUL! Det är verkligen någonting jag tror är en jätteviktig del i att driva på mitt arbete så det i praktiken faktiskt eftertas och präglar andra storkök runt omkring Sverige! Vill ni göra studiebesök alternativ ha mig på besök hos er går det jättebra att ta kontakt via min email, petracavini@gmail.com, som också står nämnt under kategori “kontakt”.
Så för er som vill ha tips på någonting lite nytt; samtidigt som med säkerhet går hem hos barnen, delar jag med mig av mitt recept på “Pasticcio” som är en grekisk variant på den välbekanta lasagnen. Eller kanske snarare makaronilåda? Hur som helst är den supergod, smakrik och en vinnare hos även de mer kinkiga barnen.
8-12 portioner (två ungsformar med höga kanter alt en stor plåt med höga kanter)
Tillagningstid: Cirka 5 timmar
Ingredienser
Gratäng
1 kg Anammas sojafärs
500 gram kokt pennepasta (al dente)
2 dl rött veganskt matlagningsvin
1 dl kallpressad olivolja
1 dl kikärtsspad
2 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
800 gram krossade tomater
1 tsk agavesirap
5 lagerblad
1 kruka finhackad basilika, färsk
1 dl färsk mejram, finhackad
1 dl färsk persilja
1/2 dl färsk mynta
1-2 kanelstänger
1 1/2 tsk riven muskot
3 krm malda kryddnejlikor
salt och Bechamelsåsen
1 dl färskpressad olivolja
100 gram smör
4-5 dl vetemjöl
2 liter växtbaserad matlagningsgrädde
3 tsk muskotnöt
1 tsk vitpeppar
B-jästflingor efter smak och behov (1-1.5 msk motsvarar dagsbehovet av B2 samt niacin)
Gör såhär:
1. Finhacka och stek löken mör direkt i botten av den största kastrull du har. Ha sedan i alla resterande ingredienser förutom färsen (Den ska inte kokas!). I vanliga fall brukar jag avvakta med att lägga ner de färska kryddorna. Främst för färgens skull men denna gång ska de få ligga och götta ihop sig. Länge.
Sätt platan på svag värme. Låt puttra i cirka 3 timmar med lock.
2. Smält smöret i olivolja. Tillsätt mjöl och bryn försiktigt. Bryningen gör så att självaste mjölsmaken försvinner men se till så att du inte får en bränd deg.
Späd därefter succesivt med matlagningsgrädden under vispning och tillsätt kryddor. Tillsätt hälften av kikärtsspadet. Dvs 1/2 dl
3. Blanda pastan med resterande kikärtsspad. Detta hjälper den att klibba samman och gratängen blir därför med stabil vid uppskurning.
Lägg sedan i botten av två ungsformar och pressa ordentligt ner med hjälp av en stekspade.
4. Börja med att sätta ungen på 200 grader. Ta kastrullen från plattan. Plocka ur lagerbladen och blanda i färsen direkt som den är. Smaka av. Behövs det mer salt? Upplever du att den blivit för salt? Om ja på den sista går det bra att späda ut den med lite utav bechamelsåsen samt matlagningsgrädde.
Rör om tills dess att försen fått absorbera vätskan ordentligt.
Lägg ett lager färsgryta över pastan. Återigen plattar du ut lagret med hjälp av en stekspade. Ju slätare och jämnare, desto finare blir den då man vid servering skär upp den.
5. Till sist på med bechamelsåsen jämnt över gratängen. Skaka plåten försiktigt så lägger den sig slätt och fint. Riv på lite veganost över hela och grädda 30-45 minuter. Låt vila rumstempurerat i minst 30 minuter för att sätta sig.
Därefter på med persilja och voila!

Grekisk lasange "Pasticcio"
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*