- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Varmt Vin ingen höjdare
Varmt Vin ingen höjdare
Varmt Vin ingen höjdare
Spahotellet vi bodde på i Finland är ett femstjärnigt sådant, mat och service oklanderlig. Därför blir kontrasten desto större, när det röda vinet i glaset håller alldeles för hög temperatur. Må så vara att det inte var en elegant Bourgogne eller sirlig röd Sancerre som serverades, då hade det varit katastrof. Men även Malbecen blev ospänstig, platt och trist vid 23 grader…Detta är ett ständigt återkommande problem för restauranger, och deras gäster. För restaurangerna handlar det om platsbrist för, och i kylar, och man prioriterar helt enkelt inte en rödvinskyl. Istället står vinerna ofta framme där de är tillgängliga, ofta nära kaffemaskiner, lampor, datorer och annat som avger värme. Paniklösningar som snabbkylning av vin mitt i service skapar stress och problem, när gästen visar sig ha koll och inte vill dricka fickljummet vin. Jag måste dock säga att vi kommit en bra bit på väg här i Sverige, och många bättre etablissemang frågar om hur man vill ha vinet tempererat. Hoppas detta är en ihållande trend….