- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Saffran-‘Tis the Season
Saffran-‘Tis the Season
Saffran-‘Tis the Season
*section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/saffranskrokus.jpg*section**section**section**section**row**section*Ett kilo saffran kräver mellan 100 000 och 150 000 blommor!*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Saffran kommer från pistillerna på saffranskrokusen. Ett kilo saffran kräver mellan 100 000 och 150 000 blommor! Inte konstigt att det kostar en slant. Närmare bestämt ca. 4000 kr/kg. De vackra krokusarna plockas och rensas helt för hand, även detta en kostsam process. Ordet i sig härstammar från persiskans ord för den gula färgen- “Safra” eller “Zafra”. Det är färgämnet krocin som ger den intensivt gula färgen och saffransolja som ger doften och smaken. Störst producent av saffran är Iran (90%) men den odlas även i Marocko, Spanien, Grekland och Indien. Kryddan användes länge just som färgämne och även som läkemedel. Den ansågs bota njurbesvär, kramper, pest och kolera. Många håller saffran som världens äldsta krydda. I Sverige har saffran funnits sedan 1300-talet men som julkrydda omnämns saffran först i slutet av 1800-talet. Den både smakade gott, gjorde bröd och bakverk vackert gyllengula samt visade på hög status. Man använde på denna tiden företrädelsevis saffran i Mälardalen, på Gotland och i Östergötland.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/kryddor-saffran.jpg*section**row*Saffran associeras främst med julen i Sverige men används en hel del i traditionella rätter runt om i världen. Den spanska paellan och den italienska saffransrisotton är bara ett par exempel. Att saffran fann sin väg till Spanien berodde på arabernas utbredning i landet på 600- och 700-talet.
I Sverige togs det in av Hansan på 1300-talet. Vi svenskar kryddade redan vårt sötbröd med till exempel kanel, något som var helt unikt. Saffran blev den lyxigare varianten. Det finns historier om att den vackra solgula färgen i saffransbrödet skulle skrämma bort mörkrets herre, Lucifer. Möjligen kommer namnet “Lussebulle” just av det. En annan förklaring är naturligtvis att det kommer av “Lucia”.
Glöm inte bort denna underbara krydda i din matlagning. Använd i pastasåsen, i fiskrätten eller desserten. Både färgen och smaken ger en extra dimension och en lyxig touch.
Saffranstoner kan vi finna i vissa viner. Dessa kommer oftast från ett helt unikt fenomen- ädelröta. Detta är ett gynnsamt angrepp av svampen Botrytis Cinerea på företrädelsevis gröna druvor. Vinbönderna jobbar stenhårt på att hålla sina vinrankor friska men just denna “sjukdom” vill man gärna ha speciellt på druvorna till sina söta viner. Omständigheterna vad gäller läge, klimat och närhet till vattendrag måste vara helt rätt.
Denna ädla röta, “noble rot” på engelska, penetrerar skalet på druvan och koncentrerar smaker och sockerhalt då vattnet avdunstar. Den ger också en speciell smakkaraktär åt musten i form av tropisk frukt, mandelmassa och- saffran.
Några av de vinområden som är lyckligt lottade är franska Sauternes, ungerska Tokaj samt österrikiska Neusiedlersee.
Låt oss kika lite på några godbitar från dessa unika regioner. Matcha vinerna till gotländsk saffranspannkaka, saffranspannacotta, saffransparfait, lussebullar och så vidare. Varför inte prova DryckesListans recept på saffransglass nedan. Himmelskt. ‘Tis the Season!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Saffransglass|Saffransnurror med fyllning.*section**section**section**row*
2014 Château du Levant, 375 ml, artikelnummer 4153, 110:-
Frankrike, Bordeaux, Sauternes
Sött vin med tropiska toner och en frisk syra. Toner av ekfat, mogna gula äpplen, saffran, torkad ananas, apelsinzest och acaciahonung. Serveras sval till grönmögelost, gåslever eller till dessert med inslag av vanilj, nötter eller saffran.
2011 St Stephan’s Crown Tokaji Aszú 3 Puttonyos , 500 ml, artikelnummer 2928, 134:-
Ungern, Tokaj-Hegyalja , Tokaj
Fruktig, mycket söt smak med inslag av äppelkaka, pomerans, ljunghonung, saffran och mandelmassa. Njut sval till desserter gärna med nötter, saffran, mandel eller äpplen, samt till ostar och gåslever.
2015 Lenz Moser Trockenbeerenauslese, 375 ml, artikelnummer 12920, 169:-
Österrike, Burgenland , Neusiedlersee
Friskt och sött med karaktär av engelsk apelsinmarmelad, honung, marsipan, torkade aprikoser, saffran och ananas. Servera kyld till saffranspannkaka, fruktkaka eller till mögelost.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*