- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Vin möter mat – dessertlaget gör pumpacheesecake
Vin möter mat – dessertlaget gör pumpacheesecake

Vin möter mat – dessertlaget gör pumpacheesecake
I helgen gick det underbara och återkommande eventet “Vin möter Mat” av stapeln. För er som inte vet är det ett event som föser samman vin-, mat- och drinknördar i ett och samma kök. Vi delas upp i lag och trollar fram 6 stycken rätter. I år var det kanapéer i från himmelen med vaktelägg, tryffel och en alldeles lagom stekt oxfile med svartvinbärsmarmelad. En galet god torskrygg med pumpakräm och bryntsmör med soya. Ett hett grillad lammrack, samt en ölbräserad nötlägg med massor av goda tillbehör. Dessutom två stycken dessertlag och jag hade den stora äran att jobba i ett av dem tillsammans med Sara Aasum Hultberg som precis tog hem titeln Årets Konditor 2014 och jobbar på Taverna Brillo. Konditorn och sockerbagaren Malin Lönneberg som just nu är med i TV-produktionen Dessertmästarna och driver företaget Kräm. Ja, sedan var så klart vinekvilibristen Peter Lannesand, samt film- dryck- och matbloggaren David Sundgren och Sebastien de La Cruz, vansinnigt duktig bartender som precis avslutat sin Tikibaren på Farang här i Stockholm och nu är på väg till Bangkok för att jobba där ett tag.
Vår dessert som vi ville skulle smaka av nordisk höst, bestod av en massa olika delar. Bland annat en pumpacheesecake, ett mandelcrumble, en polkabeta som var inkokt i äppelmust, björnbär och ett marängflarn. Drinken som Sebastian skapade var min absoluta favorit och kändes även den som en Svensk höst på väg mot jul. Den bestod av en sirap som han kokade på mango, apelsin, kanel och passionsfrukt. Den blandades med ägg och gin och skakades så klart med is.
Vi gjorde inte cheesecaken efter mitt recept men det tycker jag att ni skall göra. Så här kommer det:
Cheesecake med pumpa
125 gram digestivekex, smulade
100 gram pepparkakor, smulade
60 gram smör, smält
skalet från 1 apelsin
340 gram pumpakött, kokat och mixat
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker
450 gram cream cheese
1 tsk kanel
1 tsk riven muskot
5 ägg
Topping
1 dl vispgrädde vispgrädde
1 dl creme fraiche
saften från 1 apelsin
Börja med att sätta ugnen på 170 grader! Smula ihop kex och pepparkakor till och blanda dem med smält smör och apelsinskal. Tryck ut smuldegen i en springform med avtagbar kant och låt den gå i ugnen i 10 minuter. Ställ den åt sidan för att svalna medan du gör fyllningen.
Skala pumpan och tag bort kärnorna, dela pumpaköttet i bitar och koka det mjukt. Mixa det sedan till puré och ställ den åt sidan medan du blandar creme cheese med resten av ingredienserna. Vänd hellre än vispa hårt, ju mindre luft du vispar ner i fyllningen desto finare och slätare blir kakan. När allt väl är blandat häller du fyllningen över botten. Låt kakan gå i ugnen i 60-70 minuter. Testa med en sticka, kakan skall fortfarande vara lite fuktig i mitten. När den har kallnat helt (och gärna stått till sig över natten) så blandar du till toppingen och brer den över kakan. Pudra gärna kakan med lite kanel innan servering.
Smaklig Spis!

