- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Vänliga veckan och kärleken till Nutella!
Vänliga veckan och kärleken till Nutella!

Vänliga veckan och kärleken till Nutella!
Idag börjar Vänliga Veckan och du kanske känner att du vill göra något fint till din familj, dina vänner och kanske även dig själv. Här kommer ett vansinnigt bra tips. När det är klart blir det en finfin present till en vän, din syster, eller någon som du vill imponera på inför Alla hjärtans dag. Jag lovar att det kommer att ge resultat!
Jag skulle i allafall bli jätteglad för en burk med hemgjord nötkräm. Jag är nämligen barnsligt förtjust i Nutella. Mitt bästa fika är ett rostat surdegsbröd med massor av extrasaltat smör och överst ett rejält lager Nutella. Dessvärre finns det några nackdelar med det mumsiga nötiga chokladpålägget. Bland annat innehåller det ganska mycket socker men även palmolja, och det är allt annat än kärlek om du frågar mig. Men nu vänner kommer mitt alternativ. Det är nämligen inte alls svårt att göra egen Nutella eller nötkräm som vi får kalla det, eftersom Nutella är ett registrerat varumärke.
Innan du börjar mixa så är det bästa att se till att du har en rejäl bit surdegsbaguette hemma samt extrasaltat smör och riktigt gott kaffe, sedan är det bara att köra igång. Om det mot förmodan skulle bli något över så är det vansinnigt gott att ha som tillbehör till pannkakor, våfflor eller fylla en tårta med.
Anettes bästa nötkräm
5 dl nötter (jag valde hasselnötter)
1-1,5 dl florsocker
1 dl kakao
cirka 2-4 msk olja (neutral)
1 vaniljstång
1 nypa flingsalt
Rosta dina nötter i en torr het panna. Skaka lite på pannan under tiden och akta noga så att inte nötterna bränns. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalen. Lägg nötterna i en mixer och låt dem gå tills de har släppt ifrån sig sin olja och blivit en smetig röra. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, ner i mixern med dem och resten av ingredienserna. Smaka av du kanske behöver lite mer salt eller vanilj för att det skall bli “din” nötkräm.
Smaklig spis!
