- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Välfyllt skafferi
Välfyllt skafferi

Välfyllt skafferi
Här kommer receptet på ketchupen:
Gör din egen (gul, röd, orange och röd)
Färgen på kechupen är beroende på villken färg du väljer på dina grönsaker
Jag gjorde min på gula och orange tomater. Den här kethcupen blir lite lösare än den som du köper på affären men å andra sidan slipper du massa tillsatser och jox.
Drygt 2 kilo tomatkött, finhackade
2 stycken stora paprikor hackade i bitar (i samma färg som tomaterna)
2 stycken finhackade gula lökar
10 stycken pressade vitlöksklyftor
2,5 dl vinäger (vit om du gör gul ketchup och röd om du gör mörkare kethcup)
saften och skal från halv citron
1 3/4 dl socker
0,5 tsk salt
2 tsk bruna senapsfrön
1 msk korianderfrön
1 msk svarta pepparkorn
1 tsk hela nejlikor
några hela stjärnanis
2 hela kanelstänger
6 cm färsk nejlika i småbitar
Lägg de hackade tomaterna utan kärnor i en stor kastrull. Fyll på med paprika, lök, vitlök, hälften av vinägern, citronjos och skal och koka på medelvärme tills alla grönsaker är mjuka och ordentligt kokta. Det tar ca 15-20 minuter. Häll över soppan i en mixer och mixa till en helt slät pure. Häll tillbaka pureen i kastrullen och tillsätt socker och resterande vinäger.
Nu till kryddorna. Tag fram en bomullsnäsduk och lägg kryddorna på mitten. Knyt ihop med ett steksnöre och lägg ned kryddknytet i tomatmixen. Nu skall tomatröran koka sakta tills den har tjocknat. Det tar cirka 1 timme på låg värme. Var försiktigt så att den inte bränner i botten.
Häll upp den färdiga kethucpen i väl rengjorda burkar och låt den svalna ordentligt innan du ställer in dem i kylskåp eller kallt skafferi.