- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Rulla in fisk i fisk!
Rulla in fisk i fisk!

Rulla in fisk i fisk!
Det här receptet är ifrån min bok om Crock-pot grytan. Jag har pratat om den grytan förut för den är ett så bra redskap i köket. Den drar nästan ingen elektricitet alls och den låter dig göra allt annat du har lust med medan den lagar maten.
Om du inte har en Crock-Pot så går det lika bra att göra den här rätten i en djup stekpanna på spisen. Men då måste du stå bredvid och röra 🙂
Fyllda spättarullader.
CrockPoten är det optimala redskapet till att koka rullader. Du behöver inte några stickor inte heller någon tråd. Rulladerna håller sig i perfekt skick och är du lite försiktig när du tar upp dem så är de lika vackra på tallriken. Här är en variant med fisk.
Rulladerna
6 -8 spätta fieer (beroende på storlek)
8-10 rökta laxbitar (beroende på storlek)
Sås
4 scharlottenlök
en klick smör
2 kuvert saffran
2 msk tomatpure
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
peppar
Lite senare
3 dl grädde
ev majzena
färsk timjan
salt och peppar
I Crock-Pot
På med CrockPoten på hög värme. Finhacka lök och vitlök och ner med det tillsammans med smöret i din Crock. På med locket ett litet tag medan du rullar fisk. Lägg upp dina spättafileer på en skärbräda lägg en eller två skivor lax på varje spätta. Krydda med vitpeppar och rulla ihop din fisk till en fin rulle. Nu är det dags för resten av ingredienserna till såsen och till sist de små rullarna, på med locket igen och låt det koka på låg värme i 3 timmar. När tiden har gått, kikar du om du behöver reda av såsen. Annar är det bara att hälla på grädden, smaka av med salt och peppar, låta det hela bli varmt igen och servera med ris och någon smaskig grönsak.
I stekpanna
Om du nu inte har en Crock-Pot så gör du så här istället. Rulla ihop spättan med laxen och sätt en sticka i så att rullarna håller ihop. Fräs sedan lök, saffran och tomatpuré (gärna i den ordningen) i smör i din stekpanna, på med resten av kryddorna och 2 dl vitt vin eller vatten. Låt såsen puttra en smula och smaka av med salt och peppar. Lägg ned rulladerna och låt dem sjuda i ca 20 minuter eller tills fisken är vit och genomskinlig. Då plockar du upp fiskrulladerna försiktigt och lägger dem på ett fat, medan du rör ned grädden och kryddar med timjan salt och peppar. Red eventuellt av med lite majzena om du tycker att såsen är för lös. När såsen är perfekt lägger du ned rulladerna och låter allt bli varmt.