- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Middag för att fira nya året.
Middag för att fira nya året.

Middag för att fira nya året.
Jag har hört att de vanligaste sökta receptet på nyår är någon sorts filé. Dvs oxfilé, fläskfilé eller lammfilé, men jag tänker att ombyte förnöjer och tänkte tipsa er om en fiskrätt. Ni vet väl att man blir ohyggligt klok av att äta fisk? Det kanske bara är en skröna, men en sak som verkligen är bra med fisk är att man inte blir så rackarns mätt av det. Av kött kan man ju bli så där stoppmätt så man absolut måste gå och lägga sig och rapa. Och eftersom det nu är nyår med allt det innebär så tror jag att man skall hålla sig lite lagom mätt så att man kan titta på fyrverkerier och dansa lite också, eller vad tror du?!
Här kommer alltså en rätt som består av en gratäng, en sås och en fisk. Dryckestips får du som vanligt av Fredrik!
Huvudrätt:
Halstrad hälleflundra med svartrotsgratäng (parmesanbechamel-gratinerad med sidfläsk och timjan) och rödvinskaramell
Svartrotsgratäng
Man kan bli aningens skeptisk när man står i grönsaksdisken och blänger på de där svarta, jordiga, långa svartrötterna. Men sluta bläng och köp dem istället. Svartrötter är supergott! Den här gratängen är en liten hyllning till denna konstiga, men älskansvärda rot.
16 skalade svartrötter
8 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl parmesanost, grovt riven
2 små vitlöksklyftor, finhackad
300 g sidfläsk i små, små kuber (spar några till dekoration av rätten)
salt, timjan och nymald peppar
Skala svartrötterna under rinnande iskallt vatten, de är riktigt kladdiga. Släng dem sedan direkt ner i en kastrull med saltat vatten så att de inte mörknar. Koka dem halvmjuka. Under tiden smörjer du en ugnsform och ställer den åt sidan. Gör sedan en béchamelsås. Smält smöret och vispa ner mjölet, dra av kastrullen från värmen och tillsätt lite av mjölken. Vispa bort alla klumpar och fyll på med resten av mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt såsen småputtra, medan du häller ner osten och smakar av med salt och nymald svartpeppar. Sila bort vattnet från svartrötterna och lägg dem i ugnsformen. Nu får du äntligen hälla över såsen. Stek sedan de små fläskbitarna tillsammans med den finhackade vitlöken och strö dem över gratängen. Låt allt gratineras i 200° i ca 20 minuter, eller tills det har fått fin färg.
Rödvinskaramell
Varenda gång jag gör den här såsen, så förväntar jag mig nästan att Per Morberg skall stickan in sitt nylle i mitt kök och vråla med stora bokstäver och med fyra utropstecken –”MAN SKA INTE HA BALSAMICO I RÖDVINSSÅS!!!!” Men nu är det så här, att just den här såsen är så himla god, så jag struntar i det, och det tycker jag att ni skall göra också. Gör den, smaka och skrik tillbaka. –”DET KAN MAN VISST, OM DET ÄR GOTT!”
3 dl rödvin
0,5 dl strösocker
0,5 dl muskovadosocker (mörkt)
1 vitlöksklyfta
4 msk balsamicovinäger
2-4 msk fond
0,5 dl vatten
ev lite citronsaft
salt
peppar
Vispa ur pannan som du stekte köttet i, så att alla smaker fastnar i vattnet. Häll i alla andra ingredienser förutom kryddor och citronsaften. Låt det koka häftigt så att såsen blir trögflytande. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft så att det blir en bra balans av sötma, syra, sälta och styrka. Den här såsen går bra att servera till en smarrig biff också.
Hälleflundra!
1200 gram hälleflundra (eller torskrygg)
(8 bitar gärna med skinnet kvar)
en klick smör
en skvätt olivolja
några kvistar timjan
2 vitlöksklyftor
salt och peppar från kvarnen
Låt din stekpanna bli riktigt varm, lägg i smör och en skvätt olivolja. Lått vitlöksklyftorna och timjankvisten ligga och gosa i den varma smöret. När smöret slutat låta lägger du i fiskbitarna med skinnsidan nedåt. Låt dem gå i cirka 3 minuter, du ser att fisken har börjat ändra färg. Vänd fiskbitarna försiktigt och låt dem få färg på kött sidan också, salta och peppra fisken och lägg den på en bit papper medan en stund.
Lägg upp fisken, med gratängen och drissla såsen fint över fisken. Dekorera med färsk timjan och sidfläskkuberna.
