- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Mat med saffran 1
Mat med saffran 1

Mat med saffran 1
Jag gillar idén med att äta saffran i maten och här kommer mitt första tips på hur man kan krydda sin middag och inte bara sina bakverk. De här köttbullarna åt jag för första gången när jag var på East för ett par år sedan och åt julbord med Emma. Vi blev båda väldigt förtjusta i kryddningen och exprimenterade fram våra alldeles egna asiatiska köttbullar. Asiatisk mat med en massa kryddor så kommer ett veteöl med liten beska sitta som en smäck. Prova till exempel Wisby Weisse 1459 för 26 kronor.
Så här gör man Husmorsornas Asiatiska köttbullar
Såsen:
2 gula lökar, hackade
5 vitlöksklyftor, hackade
2 st morötter (grovt rivna)
4 msk kycklingfond
3 burkar kokosmjölk
1-2 dl kokosflingor
6 msk fisksås
1-2 tsk gurkmeja
1 potatisstor bit ingefära, riven
1 lime, pressad
Matolja
Fräs lök och vitlök i olja ett litet tag. Sedan i med morotsriv och ingefära, fräs runt lite och lukta, för det luktar så gott! Ja, sedan i med resten helt enkelt. Låt det småputtra medan du börjar göra själva köttbullarna.
Färsen:
1 kg lammfärs (eller fläskfärs)
2 dl böngroddar
1 kruka koriander
2 rejäla bitar färsk ingefära
1 riven morot
fisksås efter behag ( men minst 2 msk!)
3 nypor socker
vitpeppar
Ta fram din mixer och mixa ihop böngroddar, koriander och ingefära, till en slät fin massa. Blanda ihop den med de andra ingrendienserna. Blanda, blanda. Och börja rulla! Gör lite större köttbullar än vanligt, det är både gott och enklare… Och så låter du dem hoppa ner i den goda såsen, där de får småputtra ett litet tag. Smaka av, kanske krydda lite mer och så var det klart! Servera med jasminris och en rödkålssallad med apelsiner, ja, också ölen då!

