- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Lunch med Thierry Gasco och Pommery
Lunch med Thierry Gasco och Pommery

Lunch med Thierry Gasco och Pommery
Jag som har en bakgrund i reklambranschen gillar att de flesta vinhus har en spännande historia att berätta vare sig den är lång eller kort. Att vi idag kan dricka champagne från champagnehuset Pommery kan vi tacka Louise Pommery för. Innan hon fick bestämma så hade familjen yllehandel som huvudsaklig verksamhet. Men när hon blev änka så tog hon upp och koncentrerade sig på Champagnetillverkning, Pommery är nu en av regionens största tillverkare, och ingår i Vrankenkonsernen tillsammans med Vranken Champagne, Heidseick & Co. Monopole, och Charles Lafitte.
Att hon inte fortsatte med ull och tyg är något som jag var speciellt tacksam över här om dagen när vi trakterades en utomförträfflig lunch med genomgående champagne från huset. Vi började med Pommery Brut Royal (SB# 81517) 379,-, som är husets mycket prisvärda standard champagne. Vi fick den serverad ur magnumflaskor, det är en torr Champagne med en medelstor, fruktig doft med ton av grape och grönt äpple. Smaken är medelfyllig, frisk, lätt brödig med en ton av grapefrukt och grönt äpple, och passade finfint till de små ammisar som vi började lunchen med.
Till förrätten – en halstrad pilgrimsmussla från Fröya, med ravioli, torkad Vikentomat och beurre blanc – serverades den fantastiska, Pommery Clos Pompadour 2002. Den skapades av le chef cave de la maison – Thierry Gasco för att fira husets 175 års jubileum. Champagnen görs utav Chardonnaydruvor från den specifik vingården Pommery i hjärtat av Reims. Champagnen görs bara i ett fåtal exempel magnum buteljer som kommer i en vansinnigt vacker trälåda med blomciselering.
Till varmrätten – en Landöröding bakad i brynt smör, serverad med sparrisvariation, jordärtsskockspuré och ramslökssås – serverades Pommery Cuveé Louise 2000 (SB# 91106) 999,- Vinet är stort med en komplex och utvecklad mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, mineral, hasselnötter och citrus. Doften har inslag rostad lite smörig brioche, söta gula äpplen, mineral och apelsinblom. Trots att 2000 var ett vanskligt år för champagneproduktion så har Pommery lyckats mycket bra.
Till kaffet berättade Thierry Gasco att han gillar att dricka champagne efter kaffet, då de rostade tonerna i den varma drycken kompletterar de i champagnen så bra. Självklart ville jag prova det, så till de små mignardiserna i form av minicupcakes med syrlig frosting och färskt hallon, en fruktfräsch marmeladbit och en liten skumboll med mörk, bitter choklad. Drack jag både en kopp kaffe, men även det underbart goda – Pommery Cuveé Louise från 1990 – Som med sina fina mjuka bubblor, vackra gyllene färg och mogna smaker med smörig rostad brioche, gula söta plommon och underbara komplexa smak och fräsch syra var fantastiskt både före, under och efter kaffestunden med tillhörande sötsaker.








