- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Lemon drizzle cake, solsken i en kaka!
Lemon drizzle cake, solsken i en kaka!

Lemon drizzle cake, solsken i en kaka!
Idag när det är grått, kallt och lite ruggigt tycker jag vi behöver lite solsken. Solsken, C-vitamin och glädje i en liten kaka. Jag var dessutom tvungen att provbaka receptet en gång till för min kära mor ringde och ställde lite frågor om just denna kaka i går. Jag bakade, och familjen jublade för den här kakan är verkligen god. Jag serverade den med en lite klick lösvispad grädde och några frusna hallon. Men den är lika god alldeles på egen hand. Så här gör du:
Lemon Drizzle cake från boken Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien
Du kommer aldrig få veta om jag ljuger eller inte när jag säger att den här kakan håller sig fuktig och god länge. För inte nog med att den är jättelätt att göra, den är nästan ännu lättare att äta upp eftersom den är så rackarns god. Som om växling kan du prova att använda apelsinskal och apelsinsaft, men det kommer nog inte göra någon skillnad den kakan kommer också gå åt som smör i solsken.
175 gram smör (rumstempererat)
2 dl strösocker
en nypa salt
finrivet zest av 2 stycken ekologiska citroner
2 ägg, rumsvarma
0,75 dl grädde
3 dl vetemjöl (siktat)
1 tsk bakpulver (siktat)
Glaze
cirkus 2 dl florsocker
Juicen från 2 citroner
Koka upp ingredienserna till glazen, tills sockret har smält och det har blivit en simmig, tjock genomskinlig vätska. Obs! koka inte för länge för då karamelliseras sockret. Ställ åt sidan!
Sätt ugnen på 170 grader och smöra en avlång brödform (1,5 liter) lägg gärna en bit smörpapper i botten så blir det lättare att få upp kakan ur formen när den är färdiggräddad. Vispa det rumsvarma smöret, socker och salt tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt citronskal, och ägg och fortsätt att vispa ordentligt. Forstätt med grädden nu skall du bara vända ner det siktade mjölet och bakpulvret och bara vispa precis så mycket så att allt är väl blandat.
Häll ner smeten i bakformen och låt kakan gå i ugnen i 40-45 minuter eller när din kaksticka är torr när du pickar kakan. Ta ut kakan när den är färdig och häll hälften av glazen över kakan. Låt den kallna helt och vänd upp den på ett serveringsfat, häll resten av glazen över kakan och ät!
Smaklig spis!