- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Köttfri måndag med sötpotatis
Köttfri måndag med sötpotatis

Köttfri måndag med sötpotatis
Har du vågat dig på att köpa sötpotatis än? Det är en avlägsen släkting till våra plugg. Och det vet man ju hur det är med avlägsna släktingar, man är fascinerad men lite skrajsen. Det tog ett tag även för mig innan jag vågade mig på att köpa de där lite avlånga, oranga rotsakerna. Men nu när gjort det tänker jag aldrig sluta, för sötpotatisen har en mustig god sötma som passar så himla bra med lite kryddigare mat. Den är lite fastare och hårdare i köttet och vill gärna ha sällskap av både syra och hetta för att få fram de varma, kryddiga tonerna i smaken. Jag har gjort puré, blandat ner den i kakor, grillat den, kokat den och är faktiskt helt såld på smaken. Prova du också vetja! Du kommer inte att ångra dig!
Sötpotatiscurry.
2 msk rapsolja
1 msk bruna senapsfrön
3 tsk torkade chilifrön
3 tsk curry
2 gula lökar i skivor
2 tsk var av mald koriander, garam masala och gurkmeja
500 g tomater
800 g sötpotatis
3 dl vatten
400 g kokosgrädde
Servera med:
färsk hackad koriander
limeklyftor
Skala och skär sötpotatis, lök och tomater i kuber (cirka 1,5×1,5 cm). Häll i oljan i en gryta och låt den bli varm. Ner med alla kryddor och låt dem gosa till sig under lock. När kryddorna har blivit varma och det luktar riktigt gott häller du i dina skurna tomater, sötpotatisar samt löken. Häll på vatten och låt koka tills potatisen är mjuk det tar cirka 15 minuter. På med kokosgrädden och smaka av med salt och peppar, kanske du känner att du vill fylla på med någon av de andra kryddorna också. Låt det hela bli varmt och mulligt, servera sedan med kokt ris, färsk hackad koriander samt en limeklyfta per person.
Smaklig spis!
