- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Kärlek och Bourgogne
Kärlek och Bourgogne

Kärlek och Bourgogne
Det kanske kan kännas lite mer sensuellt att surpla i sig ett ostron till sin Chablis, men enligt Michel Jamais har munnen inte en aning om vad dina fingrar stoppar in i den. Så prova att istället plocka fram chips eller pommes frites till din vita bourgogne, det är galet gott om vi får tro herr M, och det kanske man bör göra efter som han är en nestor i ämnet Mat&Vin i kombination.
En hel massa annat smått och gott fick vi också veta på Bourgognedagarnas Masterclass, på Grand Hotel; Som att vi i Sverige har god smak när det gäller vin för att vi ligger på 8:e plats utav världens alla importörer av Bourgogne, Som att enkla Bourgogne Rouge och Bourgogne Blanc ofta är av bra kvalitet till ett drägligt pris, och att 2010 är en bra årgång för dessa. Som att 20 grader är en bra temperatur att servera vita topp Bourgogner, då kommer komplexiteten av mineralitet och frukt till sin rätt, Och att förutom chips, ostron och pommes frites är hårdost som Comté rackarns gott till just Bourgogne. Dessutom tipsar Herr Jamais oss om att rikta ögonen mot t ex Côte Chalonnais och Maçonnais och Poully Fuissé som ett komplement till vinerna från Côte d´Or där vinfantaster från Asien gör så att priserna blir onödigt dyra.
Till de vita vinerna i flighten fick vi en ostronsoppa och en tartar på pilgrimsmusslor med en magisk citronmajonäs och ett tunt surdegskrisp. För mig så smakade soppan bäst till cooperativet Vignerons Buxys vin Coteaux Bourguignons, Tête de cuvée 2011, ett välgjord och enkelt vitt vin med doft av gula äpplen och mineral, smak av citrus och mineral. Till pilgrimstartaren med citrusmajonnäs ville jag bara dricka Eric Forest, Pouilly-Fuisse Les Crays från Maconnais 2010. Samma höga syra men toner av rökig flinta och krämigt smör och vaniljyoghurt.
Vi fick även prova tre röda viner till bland annat en bit kokt skrej med en bakad morotspuré och en underbar liten fläskkroquette med svamp och tryffelmajonäs. Trots att alla tre röda var riktigt goda så fortsatte jag med min nya kärlek Erik Forest, Pouilly-Fuisse les Crays. När det känns rätt så känns det rätt.





