- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Kan man verkligen bjuda på spagetti och köttfärssås till fest?
Kan man verkligen bjuda på spagetti och köttfärssås till fest?

Kan man verkligen bjuda på spagetti och köttfärssås till fest?
Svaret är JAJAMEN! visst kan man det. Spagetti med köttfärssås, Ragu Bolognaise eller vad man nu känner för att kalla det är den optimala festmaten. Alla gillar det, det är enkelt att göra. Det tar lite tid men den mesta tiden klarar sig grytan puttrandes på egen hand. Och framför allt det är billigt och väldigt vinvänligt. När jag väl gör det, så brukar jag göra en rejäl sats som räcker antingen till många människor, eller till flera middagar. Så här gör jag:
Köttfärssås
1 stor sats
Den här satsen köttfärssås räcker antingen till 12-15 personer eller till fyra
olika middagar mat. Laga den när du ska äta spagetti
och köttfärssås och bjud många eller frys in resten och ta fram när
du ska göra fylld ugnspannkaka,
crêpes, pastagratäng, burritos eller lasagne.
1,5 kg nötfärs
Sofritto dvs:
4 finhackade stora gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor – minst
4 finhackade morötter
100 gram finhackad rotselleri
2 st finhackade röda paprikor
4 st hackade tomater
smör till stekning
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 dl mango chutney
6 msk tomatpuré
2 dl chilisås
4 msk oxfond
3 dl rödvin
200 gram rökt sidfläsk
(200 gram kycklinglever – om man vill)
1 dl grädde
oregano + salt och peppar
Börja med att steka din sofritto i smör och olja, och lägg sedan i en järngryta Fräs köttfärsen och kycklinglever i omgångar och blanda sedan med det finhackade rökta sidfläsket och med sofritto i din järngryta. Blanda ner alla blöta ingredienser (ja du vet, krossade tomater, tomatpuré, chilisås vin och fond) och krydda efter smak. Provsmaka hela tiden för smaken förändras ju mer det kokar ihop. Låt såsen koka i minst 1 timme, men ju mer den kokar desto godare blir den. Om den blir för tjock späd med vin, fond eller vatten! Precis innan servering häller i 1 dl grädde i ragun och låter den få ett snabbt uppkok. Serveras självklart med massor av riven parmesan och svartpeppar från kvarnen.
Och vill du hitta ett riktigt gott vin till den här rätten så hittar du massor av godingar hos Sofia artikel om Marsnyheterna!
