- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Ishokey eller lamm och Thomas Keller
Ishokey eller lamm och Thomas Keller

Ishokey eller lamm och Thomas Keller
När jag som vanligt tog en liten runda på Sociala Medier fnissade jag lite över en vän som är extremt sportintresserad. Alla hans Twitter-inlägg handlade om JVM som pågår just nu. Hur bra eller dåligt det går för favoritlaget, vilka spelare som gör bra ifrån sig, och vilka spelare som är dåliga.
Sedan började jag fundera över mina egna inlägg, och insåg att jag är precis likadan. Men hos mig och de jag följer handlar det om mat och dryck. Jag kan ju tillexempel gå igång på en diskussion om rosmarin och hur jag skall använda det på bästa sätt. Det är ju helt underbart att vi kan hitta likasinnade och bara prata om sådant som vi älskar. Igår medan alla ni sportnördar kikade på just Junior VM i ishockey låg jag i soffan och kikade på en film där Thomas Keller lagade lammstek och gnoccie. Blev sugen på att åka till The French Laundry – det har för övrigt varit en dröm länge. Men även på att laga just lamm och gnoccie. Så jag tog fram en stek ur frysen och skall tillaga den långsamt till kvällens middag.
Inspirerad av Thomas så tänkte göra så här:
1 styck lammstek med benet kvar (benet ger köttet extra smak och karaktär)
minst 15 stycken vitlöksklyftor
några rosmarinkvistar
salt
peppar
2 stora morötter
2 stora gula lökar
en liten bit rotselleri
2 stycken lagerblad
och några nypor valfria örtkryddor
olivolja och en klick smör
1 citron delad på hälften
Sätt ugnen på 125 grader. Fräs sedan ytan gyllene på din stek i en riktigt het panna, låt den svalna lite granna och gör sedan några snitt i din stek och pula ner rosmarinkvistar och vitlöksklyftor där. Gnid sedan steken med salt peppar och örtkryddor. Lägg den på en ugnsform och lägg bitar av lök, vitlök, citron och rotsaker runtom. Häll på oljan och klicka smöret runtom lägg lagerbladen på citronhalvorna, salta och peppra och skjutsa in steken i ugnen. Steken skall gå i ugnen tills innertemperaturen är 54 grader. Det tar cirka 2 timmar. Ta ut lammsteken ur ugnen, lägg den på en skärbräda och låt den vila i cirka 30 minuter, så att vätskan fördelar sig ut i köttet igen. Medan du väntar på att steken har vilat klart så deglacerar du ugnformen, med 2 dl vin, vispa ur den ordentligt så att alla smaker kommer med till skyn. Sila av skyn i en ny kastrull, mosa ner rotsakerna och vitlöken och krydda skyn med lite extra vitlök och selleri och en klick smör. Koka upp och smaka av. Servera sedan steken i skivor tillsammans med de tillbehör du valt. Jag tänkte servera min stek med en stekt gnocciesallad med pumpa och svamp, men det receptet kommer på fredag i två omgångar för det är så jämrans långt.
