- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Har du rabarber kvar?
Har du rabarber kvar?

Har du rabarber kvar?
Den här pajen kallas “Evas mammas amerikanske rabarberpaj” ett långt namn på en helt galet god paj. Vem Eva är det vet jag inte, vem Evas mamma är vet jag inte heller. Jag tror faktiskt inte att Katarina, som gav mig receptet vet det heller. Men när hon bjudit mig på den, så bad jag om receptet, och sedan dess är det min standard smulpaj. Alla andra smulpajer blir liksom fåniga, torra och lite snåla i smaken om man jämför. För det här är en av de godaste, segaste, smaskigaste pajen jag vet. I USA kallas den här sortens paj för Cobbler, det är frukt i botten och ett kornigt smuligt skal ovanpå, gärna med brunt socker så det blir lite segt. Jag önskar att jag kunde ta åt mig äran för receptet men det är som sagt Evas mamma som har bidraget med den här godsaken.
TACK Evas mamma!
Evas mammas amerikanske paj
Fyllning:
8-10 rabarberstänglar i bitar
1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 ägg
knäcktopp:
2 dl mjöl
2 dl farinsocker
150 g smält smör
Blanda alla godsaker till en underbar gegga och
lägg i botten på en smord porslin- eller keramikform. Blanda sedan
alla godsaker till knäcktoppen och häll/bred den över fyllningen, eftersom jag är väldigt förtjust i just den här brukar jag göra dubbel sats av den och dessutom hälla ned 0,5 dl sirap, ja! jag vet jag är en läckergom! Ställ in pajen i ugnen i 45 minuter i 200°.
Ät den med glass, vaniljsås eller vispgrädde. Och du var beredd med receptet dina gäster kommer att kräva det!
Eftersom rabarber är väldigt syrliga och lite sura så krävs ett riktigt sött dessertvin till den här pajen för annars kan det tyvärr uppstå en metallisk bismak. Därför föreslår jag Sommavite Santo Vino (nr 8139) som har både en rejäl sötma men samtidigt en friskhet som kommer kunna stå upp för Evas mammas sötsak.
Har du något annat smarrigt förslag på dricka till det här?
