- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fruntimmersveckan, Kristina får en klassisk jordgubbstårta med twist
Fruntimmersveckan, Kristina får en klassisk jordgubbstårta med twist

Fruntimmersveckan, Kristina får en klassisk jordgubbstårta med twist
Kristina är femininformen av Kristian, och ett riktigt kungligt namn som flera drottningar har burit. Namnet var som populärast på 1940- och 1950-talet men är fortfarande ett relativt vanligt namn. 31 december 2005 fanns det totalt 278 088 personer i Sverige med namnet Kristina eller Christina. Namnsdagsbarnet får en klassiker, en jordgubbstårta. Den här har jag pratat om här på bloggen vid ett flertal gånger, men jag gillar den så mycket så jag tycker att den är värd en omgång till i kungligt sällskap.
Drottningen av Mazarin
Är en glutenfri Mazarinbotten med kardemummafluff och massor av jordgubbar. En smart tårta som alla kan äta. Dessutom håller den sig länge. Den saftiga tunga botten kan göras i några dagar i förväg och det enda du behöver göra innan servering är att vispa ihop fluffet och dekorera med jordgubbar.
Botten
500 gram mandelmassa
250 gram rumsvarmt smör
1 dl ekologiskt rörsocker
4 ägg
1 dl majsmjöl
Vispa smöret fluffigt och riv ned mandelmassan grovt i smöret. Blanda ihop till en slät smet med socker, ägg och majsmjöl.
Häll ut smeten i en rund smörad och mjölad springform. Baka av den i 30 minuter i 175 grader. Medan botten svalnar helt så gör du kardemummakrämen.
Kardemummafluff
2 dl crème Fraiche (välj laktosfritt alternativ om du vill)
2 dl grädde (välj laktosfritt alternativ om du vill)
några nypor nymalen kardemumma
rivet skal från ½ citron
några droppar citronsaft
några nypor socker
Vispa grädden tills den har fått lite stadga, rör ned Crème Fraichen och vispa vidare tills krämen är fast och fluffig. Smaksätt och rör runt. Ställ kallt medan du väntar på att botten är helt kall. Lägg på krämen och garnera med en halv liter jordgubbar.
Grattis på namnsdagen Kristina!
