- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fredagsmys med svampsoppa och topping
Fredagsmys med svampsoppa och topping

Fredagsmys med svampsoppa och topping
Det är grått och regnigt utanför och det enda jag vill göra är att tända ljus, öppna en flaska vin och laga något gott. Varför inte göra en svampsoppa till fredagkvällen? Om du har tur så finns det någon i din närhet som gillar att plocka svamp. I min familj är det maken och äldsta sonen som har tålamodet. Jag och den yngste besitter inte alls samma tålamod, och hittar aldrig en endaste svampushling. Men att tillaga den är jag – om jag får säga det själv – ganska bra på!
Anettes svampsoppa
1 hackad gul lök
1 finhackad vitlök
smör att steka i
300 gram skivad blandsvamp
2 tärnade potatisar
2 dl vermouth eller torrt vitt vin
6 dl vatten
2 kycklingbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
en liten skvätt sherryvinäger
salt och svartpeppar
Topping
1 banancharlottenlök
100 gram finhackat sidfläsk
1 stort svenskt äpple
tryffel eller tryffelolja
färsk timjan
Bryn lök och vitlök mjuk i smör. Lägg i svampen och stek tills den vätska svampen släpper har kokat bort. I med en liten skvätt sherryvinäger och sedan potatistärningarna så de får lite yta och sedan öser du på med vin och ångar bort det mesta av alkoholen. Nu skall vatten och buljongtärning ner i kastrullen. Koka tills potatisbitarna är mjuka och mixa sedan alltihopa till en slät soppa. Tillbaka ner i kastrullen och nu i med creme Fraiche och kryddor.
Låt soppa småputtra på låg värme medan du fixar till toppingen. Finhacka charlottenlöket, äpplet och fläsket och stek det ganska hårt i smör och olja i en het panna. När du serverar soppan lägger du en klick topping på och avslutar med tryffel, timjan och eventuellt lite extra svartpeppar.
Och hörrni varför inte vara lite hippa nu? Våga prova ett glas Sherry till svampsoppan till exempel Monteagudo Palo Cortado (nr 8363) för 89 riksdaler. Den är torr med smak av pomerans,torkad frukt och valnötter. Men även med en liten ton av muscovadosocker.
Try it you´ll like it!
