- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fredagsmys med selleri!?
Fredagsmys med selleri!?

Fredagsmys med selleri!?
På finkrogarna har Selleri har varit på tapeten ett bra tag. Det kanske kan vara lite svårt att förstå att den knöliga bittra roten har något där att göra. Men söt-beska smaken är en vidunderligt god smakkamrat till massor av goda grejor. Den lyfter upp mineraliteten och sötman i skaldjur, den gullar med nötigheten hos alla sorters smör, och den samsas finfint med t ex rostade nötter. På bilden ser du mitt förslag till förra årets nyårsförrätt, en galet god rätt med selleripuré, brynt smör, rostade hasselnötter, karamelliserade pilgrimsmusslor samt lite dill. Det receptet hittar du här.
Igår åt jag en långsamt bakad selleri som var hyvlad tunt med en mandolin, den låg över en pecorino- och kikärtskräm och fick sällskap av brynt smör och picklad lök. Det var gott men inte mitt recept, här kommer däremot två recept som jag är mamma till och som jag absolut tycker att du skall prova.
Det enklaste är nog ändå det godaste så prova detta borsta och sköjl en en hel selleri, lägg upp den på en ugnsplåt och baka den i cirka 3-4 timmar i 150 grader. Använd en potatissticka för att känna när den är klar. Medan du väntar på din rot, vispar du 100 gram smör fluffigt tillsammans med flingsalt rivet skal från en citron samt 50 gram finriven parmesan, lägg upp i en spritspåse. När din sellerirot är helt mjuk inuti så skär du av toppen och ställer den på en tallrik. Spritsa en rejäl klutt med smör på din selleriklump, toppa gärna med lite persilja eller finhackad gräslök.
Dessa två rätter drickes med fördel till Ladoix Le Clou d’Orge Domaine Gagey Louis Jadot (nr 5387) ett vitt vin från Bourgogne i mycket bra prisklass. SEK 199 kr för smarriga toner av smör, äpplen, citron och nötter. Vill du läsa mer om Louis Jadot, denna eminenta producent så kikar du hos min kollega Anders Levander.
Smaklig spis och trevlig helg!
Anette
