- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fredagsmys med Bookmaker toast och rödtjut.
Fredagsmys med Bookmaker toast och rödtjut.

Fredagsmys med Bookmaker toast och rödtjut.
Idag tänkte jag ta hand om en bit surdegsbröd som legat och blivit lite för torrt för sitt eget bästa. Jag brukar faktiskt i smyg smussla undan en bit av brödet för att få det så där lite lagom torrt. Det är nämligen då det som allra bäst tar emot det lite nötiga, alldeles lagomt varma smöret. Den biten bröd blir en bra grund till ganska mycket. En rejäl klick skagen, en dito löjrom eller en gratinerad bit getost eller några skivor gravad lax och du har en macka från himmelen. Läste för övrigt att smörgåsar börjar bli inne igen, det gillar jag. Smörgåsar är faktiskt något av det bästa som finns om du frågar mig. Idag tänkte jag göra en av mina favoriter en s.k Bookmaker Toast.
Bookmaker Toast
Det här behöver du per person:
Några salladsblad
en rejäl näve riven pepparrot
en äggula
grönsaker enligt tycke och smak (jag gillar att ha rödlöksringar och tomater på min toast)
En skiva smörstekt surdegsbröd
ca 100-200 gram grillad entrecote eller ryggbiff (beroende på hur hungrig du är)
salt och svart peppar från din kvarn
en rejäl klick C.V.D (det vill säga Creme fraiche med vinäger och dijonsenap)
Gör så här:
Tag fram köttet så att det är rumstempererat när du grillar/steker det. Gör i ordning alla grönsaker, riv din pepparrot och dela upp ägget så att du bara har en rå äggula och lägg allt i små fina skåla. Rör din C.V.D (3 rågade msk creme fraiche, 1 msk vitvinsvinäger och 3 tsk dijonsenap, eventuellt lite citronsaft och du har en citron till hands. Rör ihop salta och peppra och ställ åt sidan ett tag så att smakerna går ihop)
Så nu är det dags att steka eller grilla ditt kött. Jag gillar att mitt är bleu det vill säga nästan rått i mitten, men du steker/grillar så klart ditt så mycket du vill. När köttet är klart låter du det vila ett tag. I med ytterligare en liten klick smör och stek din brödskiva. Stäng av spisen och lägg upp din brödskiva på en snygg tallrik. På med C.V.D-såsen, en rejäl klick, inte snåla! Sedan ett salladsblad, skiva upp ditt kött i lagom munsbitar och sedan lägger du resten av ingredienserna på. Toppa med riven pepparrot och en äggula, salta och peppar från kvarnen.
Om du vill dricka ett rödvin så välj ett fruktigt och smakrikt rött vin, ta det lite lugnt med pepparroten som inte är världens mest vinvänliga smaksättare. Annars är en öl ett tipptopp alternativ så varför inte prova en ale med en lite sötma till exempel Blå Chimay nr 11689.
ÄT och NJUT!
