- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Förmodligen den godaste som finns!
Förmodligen den godaste som finns!

Förmodligen den godaste som finns!
Det här är den absolut godaste saffranspannkakan jag har ätit i hela mitt liv. Och tro mig, jag har ätit många! Jag har lärt mig att alla gårdar på ön hade sitt eget sätt att laga saffranspannkaka, en riktigt fin skulle innehålla 14 ingredienser. Sju från ön och sju som kommit över haven, från fjärran land. I många hem serverades den efter julottan och gjordes då med julgröten som bas. Det godaste är att servera den med vispad grädde och sylt på salmbär, blåhallon, en vildväxande släkting till björnbär som bara finns på Gotland. Men nästan lika gott är hallonsylt som är lite lättare att få tag på om man nu inte råkar bo på ”Öin” vill säga. Det här recept har jag fått via en väninna, från Svea Gahne på Kambs gård i Halla på Gotland.
Nu när jag är färdig Sommelier så kan jag kanske våga mig på att ge er ett riktigt gott vintips till den här efterrätten också. Desserter med saffran och nötter sitter som en smäck med viner som är gjorda med Botrytisdruvor så ett förslag från mig är att du smuttar på ett glas Beerenauslese Cuvée (nr 4589) från Österrike.
Den allra bästa Saffranspannkakan!
1½ dl rundkornigt ris
3 dl vatten
5 dl mjölk
1 msk socker
3 dl vispgrädde
1 hg mandelflarn
1½ tsk salt
4 msk honung
2 pkt saffran
2 bittermandlar
2 msk smör
1 tsk stött kardemumma
1 krm kanel
3 ägg
Koka riset i vattnet i 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka i ytterligare 5 minuter, tillsätt sockret, grädden och låt koka i ytterligare 10 minuter. Rör ned mandelflarn, salt, honung, stött saffran, riven bittermandel, smör, kanel och kardemumma i den lösa gröten. Vispa upp äggen och blanda även ned dem i gröten. Häll allt i smord liten långpanna, dubbel sats måste du göra till en vanlig långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
