- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
En riktigt tung en!
En riktigt tung en!

En riktigt tung en!
Om du tänker dig att du skall äta den här efterrätten råder jag dig att äta något lätt innan. En sallad, en soppa eller bara litet kallskuret. För här snackar vi tung, tung, ultratung choklad pudding. Lite extra ganache på toppen och en rejäl klick vispad creme fraiche till, gör att du kommer känna dig som en stoppad korv om du klämt en entrecote innan. I och för sig en mycket nöjd stoppad korv, för jag har sällan gjort en så galet god efterrätt. Den kallas Pot du Crème au chocolate, och är så god så att tårna krullar sig. Du vill äta mer och mer och mer. Men gör inte det för den är precis lika god dagen efter, om inte godare faktiskt!
Puddingen
5 st äggulor
4.5 dl grädde (av den allra fetaste sorten)
1.5 dl socker
1 tsk vanilj
0.5 dl kakao
Ganache
1 dl grädde
100 g choklad (så mörk som du själv önskar)
2 msk mörk sirap (jag använde cane syrup)
1 dl mörkt muscovadosocker
En klick Nutella (kan uteslutas)
2 msk smör
Vispa ihop alla puddingingredienser till en fluffig smet. Häll smeten i en ugnsform, som rymmer ungefär 1 liter. Ställ sedan formen i en större ugnsform. Häll på vatten så att det kommer upp till ungefär hälften av den mindre formen med chokladsmeten.
Låt den gå i 150-180 graders ugn i ca 1 timme. När den är klar så skall den vara dallrig som en bryllepudding ungefär. Ta ut puddingen och låt den svalna innan du ställer in den i kylskåpet i minst 6 timmar eller över natten.
Nu till Ganachen häll alla ingredienser i en kastrull och rör tills du allt har smält och tjocknat, det skall småbubbla lite som lava om röran. Ta då av kastrullen från värmen och rör ned 2 msk smör, rör tills det smälter. Låt chokladganachen svalna lite och häll den sedan över den helt kalla puddingen.
Låt sedan hela härligheten stelna i minst en timme i rumstemperatur och servera sedan med vaniljglass, vispad grädde eller creme fraichekräm (dvs 1 dl vispad grädde blandad med 1 dl creme fraiche, lite vanilj och en nypa socker). Pudra gärna kakao över, det blir snyggt.
