- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Bästa påsktipset!
Bästa påsktipset!

Bästa påsktipset!
Nu får även ni kära läsare möjligheten att prova, den bästa av silltårtor. Jag fick själv nöjet att äta denna ryska delikatess, då en lunch drog över en smula på tiden, och slutade som en ganska blöt supé. Det var den utomförträffligt trevliga och begåvade Lena Söderström som med jämna mellanrum bjuder in oss matdårar på dessa ryska luncher. Senast fick vi denna goding och Malin var smart nog och be om receptet. Jag har alltså norpat det (med hennes goda vilja så klart, för så jobbar jag) och presenterar alltså här:
Under pälsen, Sill ala ryss eller подшерсток som det heter på ryska!
– I Ryssland har alla ett eget recept på tårtan, ofta nedärvt i generationer. Men det här receptet har jag faktiskt hittat på själv! säger Lena.
Här är receptet ungefär som hon gör den:
Under pälsen
Det här behövs till 6 personer:
2 lättkokta morötter
3 hårdkokta ägg
ca 4 rödbetor, inlagda
Ett syrligt äpple
2 burkar matjessillfilé
2 dl crème fraiche eller allra helst Valios smetana
Dill och gräslök till garnering
Gör så här:
1. Koka morötter och ägg i ca 10 min och låt kallna.
2. Lägg ut de skurna matjessillsfiléerna på ett fat och bred över creme fraiche/smetana.
3. Riv rödbetorna, morot, äpple och ägg var för sig.
4. Lägg rödbetor, morot och äpple på sillen och smetanan. Avsluta med det rivna ägget. Garnera med dill och gräslök.
Lättast är tårtan att ta med en vass tårtspade. Den är så fluffig och fräsch då man gör den utan bröd och potatis att det kan gå åt ganska stora bitar!
Självklart dricker man vodka till, Stolichnaya Premium Vodka (nr 95) är en ren, mjuk variant som doftar lite halm och citron. En påsköl sitter också fint till sillrätterna. Vår favorit till den här rätten är St Eriks Påskale (nr 1300) som förutom humle, halm och honung har en liten grapefruktbeska i slutet som lyfter den lite feta sillrätten.
