- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Årets konditor på Bak- och chokladmässan.
Årets konditor på Bak- och chokladmässan.

Årets konditor på Bak- och chokladmässan.
Idag Torsdag den 2:a oktober klockan 12:00 gick startskottet för tävlingen Årets Konditor. Om 10 timmar närmare bestämt på fredag kl 15.00 kommer den stolta vinnaren att koras. Då har de fem finalisterna kämpat i 10 timmar för att bli Svensk Mästare och få den åtråvärda titeln Årets Konditor 2014. I år tävlar tre män och två kvinnor om titeln. Tävlingen Årets Konditor är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Årets Konditor arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och Arla är huvudsponsor.
De tävlande i år är:
Sofie Nilsson, Fotografiska muséet
Fredrik Otterberg, Delselius Konditori
Mattias Lundahl, Hotell Gässlingen
Per Bäckström, Wienercaféet
Sara Aasum Hultberg, Taverna Brillo
Och i årets tävling är momenten följande:
Tårta
En våningstårta med arbetad dekor. Tårtan ska ha minst tre våningar.
Glassuppsättning
Finalisterna tillverkar en glassuppsättning, glasstårta eller glassbomb i valfri form (ej dessert).
Petit Four bricka
Finalisterna tillverkar fem olika sorters petit fourer. Två av dem ska vara chokladdoppade för hand.
Gräddbakelse
Klassiska gräddbakelser i ny tappning, vilka ska tillverkas i 18 exemplar.
Alla moment skall göras på plats och från grunden sedan bedömer en jury varje tävlingskategori för sig i smak, form och konsistens, dessutom ingår bedömning av alla tävlingsprodukter tillsammans som i ett skyltfönster.
För utom att de duktiga konditorerna gör upp om titeln Årets konditor så pågår en massa annat spännande på Bak- och chokladmässan. Kladdkakeracet, massor av härliga gäster på scen och choklad i massor. Dessutom tävlar jag och Karoline mot varandra i tävlingen Blogg- och konditorduellen där 5 par, som är sammansatta av just en amatör och ett proffs tävlar i bland annat pralintillverkning. Passa på och heja fram din favorit konditor!
