- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Ikea möblerade det svenska hemmet, H&M klädde svensken och Takis Soldatos med Oenoforos satte Bag in Boxen på bordet.
Ikea möblerade det svenska hemmet, H&M klädde svensken och Takis Soldatos med Oenoforos satte Bag in Boxen på bordet.

Ikea möblerade det svenska hemmet, H&M klädde svensken och Takis Soldatos med Oenoforos satte Bag in Boxen på bordet.
Dinvinguide.se har varit på besök hos Nordic Sea Winery i Simrishamn. Jag anlände på “egen köl” till den fina gästhamnen vilket jag kan rekommendera alla att göra. Jag måste medge att mina förväntningar inte var speciellt högt ställda då jag felaktigt trodde att det var en dyrköpt anläggning med stöd från svenska och europeiska skattebetalare. Men NEJ allt har faktiskt självfinansierats av Oenoforos utan en krona i bidrag från vare sig regionen eller EU enligt uppgift från besöksansvariga Linda Ungh. Jag tar verkligen av hatten för Takis Soldatos och hans entreprenörsskap som gjort Oenoforos-gruppen till en av de största och ledande vinimportörerna i Sverige. Många av vinerna som svensken dricker är faktiskt skapade av Oenoforos och blandas i just Simrishamn.

I utkanten av den lilla pittoreska hamnstaden Simrishamn i Skåne finns en helt ny planterad vingård med ett 25 tal olika vinsorter. Det känns mycket märkligt men samtidigt inspirerande att anlända till ett industriområde och hamna mitt i en vingård med produktion och blandning av viner. En spektakulär och designad besöksanläggning har byggts i anslutning till själva vinanläggningen. Besökarna får se hur det går till när vinerna blandas och sedan fylls på en flaska eller en Bag in Box. Efter denna filmvisning erbjuds en rundvandring på anläggningen och avslutas med en vinprovning. Detta kan kanske låta mycket “turistiskt” men jag måste medge att det är både informativt och kul. Det finns även en riktigt bra restaurang som serverar bra lagad mat på plats. Inga uppvärmda halvfabrikat här inte. Prisnivån är anständig och givetvis serveras de olika vinerna till maten för den som vill.

Vinansvarig på bygget är faktiskt en gammal bekant och vän från förr i tiden. Fransmannen Denis de la Bourdonnaye basar för vilka viner som skall lämna lastkajen och erbjudas den svenske konsumenten. Denis var under många är chefsvinmakare på Domaine Laroche i Chablis. Jag lärde känna honom för en femton år sedan och hans skicklighet ledde Laroche till en hel del framgångar på den internationella vinmarknaden. Jag gratulerar Oenoforos att de kunnat få en sådan god kraft till företaget. Denis berättar för mig att han trivs riktigt bra i Skåne med sin familj. Det är inte så stor skillnad att bo i Chablis eller Lund säger han. Jag vet inte om jag förstår helt och fullt men jag tror honom. Jag vet ju att burgunderna kan vara lätt slutna och kanske inte omfamna alla främlingar. Denis är från Lyon vilket kanske förklarar en del.

Oenoforos köpte anläggningen för ett antal år sedan av livsmedelskoncernen Unilever och har omvandlat den till en fabrik för blandning av vin för buteljering på box eller flaska. Varje dag rullar cirka 15 containrar med vin in på anläggningen. I dessa finns gigantiska Bag in Boxar vilka töms genom stora slangar till stora cisterner. Varje sådan container, Bag in Box, innehåller över tjugo tusen liter vin. Containrarna skeppas in till hamnen i Helsingborg och transporteras sedan till vinanläggningen i Simrishamn per lastbil.

Jag träffar Mia Davidsson som är kvalitetsansvarig på plats. Mia ger ett mycket kompetent intryck och svarar öppet och ärligt på alla mina frågor. Det känns betryggande att verksamheten drivs med svensk standard och reglering då jag vet att det fuskas mycket runtom i världen med hanteringen av vin och vilka tillsatser som sker. Givetvis har jag varken kompetens eller ingående kännedom om alla detaljer men min magkänsla säger mig att det går att lita på vad Mia Davidsson informerar oss om. Jag tror att det är besvärligt för någon i företaget som inte är villig att följa hennes kvalitetsstandard och vill “runda” hennes beslut. Jag ser detta som en viktig kvalitetsaspekt för den svenska vinkonsumenten.
Totalt är ett åttiotal anställda på anläggningen i Simrishamn och man producerar och buteljerar 24 miljoner liter vin per år. Det är med andra ord ingen liten “hobbyanläggning” som Oenoforos skapat. Arbetstillfällen skapas på en ort som inte har övermåtten av detta idag samtidigt som statskassan får sitt.
Jag kan med glädje rekommendera ett besök på Nordic Sea Winery. Det är både spännande att blicka in i vinindustrin, se svenska vingårdar och få sig en god måltid. Som sagt jag tar av hatten och gratulerar Takis och hans Oenoforos till ett gott och djärvt entreprenörskap som ser ut att lyckas väl.