- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Fynd på Systembolaget från Portugal
Fynd på Systembolaget från Portugal

Fynd på Systembolaget från Portugal
Portugal är ett gammalt kulturland med en lång tradition av vinproduktion. Vi har ett antal populära viner i Sverige sedan ett antal år. Men det riktigt stora lyftet för Portugal som vinland har inte kommit. Jag tycker man förtjänar mer uppmärksamhet över det kvalitets lyft som skett för landets viner.

Quinta do Crasto är en familjeägd vinproducent som har flyttat fram sina positioner år för år. Jag upptäckte producenten för fem år sedan i Porto när det var stor portvinsmässa. Huset gjorde då den bästa LBV Port (Late Botteled Vintage)som visades upp för oss vinskribenter. Det är ingen tillfällighet att man idag även kommer med ett trevligt vin från Douro med en ny årgång. Crasto Superior från årgången 2011 är i september listad på det ordinarie sortimentet med artikelnummer 2575 och kostar 139 kronor. Det är inte ofta jag tycker att viner är fynd enligt kvällstidningsjournalistik men det här är ett bra vin. Många så kallade fynd brukar återfinnas i den billigaste kategorin men här är det ett vin i mellanprissegmentet för ”fine wines”. För många konsumenter så kan det tyckas lite dyrare men jag tycker man ofta får bra valuta för pengarna om man lägger ned lite mer pengar och får då ett mer personligt vin.

Crasto Superior kommer från Douro som av många anses vara det bästa rödvinsområdet i Portugal. Frukten till detta vin kommer från Dourodalens inre regioner, cirka 20 mil inåt landet, nära gränsen till Spanien. Klimatet här är mycket torrt och varmt under sommaren så det är tillåtet att konstbevattna vinrankorna annars skulle vattenstress lätt kunna uppstå för vinstockarna och ge knutna och bittra viner.
Vid en provning provades Crasto Superior från årgångarna 2009 till 2011. Den nu släppta årgången 2011har bäst potential av de tre olika årgångarna anser jag. Färgen är mörkt svart-röd med en djup färgreflektion och ser inbjudande ut. Doften är idag ung och fruktig. Ekfatslagringen slår inte igenom alltför mycket trots att vinet lagrats på franska fat under 12 månader. Det är mörka körsbär och björnbär med en frisk syra som ger ryggraden i vinet. Den typiska Douro-stilen är tydlig med både friskhet och mineralitet vilket gör dessa så täta viner lättare och drick vänligare. Idag är vinet ungt och behöver minst ytterligare sex månader till på flaska för att riktigt visa upp hela sin potential. Men det är inte en långliggare i källaren utan kan konsumeras under de kommande två till tre åren. Avslutet är friskt och komplext samtidigt. Det är inte av det traditionella snittet av lätt oxiderad frukt och massor med ekfat i aromerna som vi i gamla dagar förknippade portugisiska viner med. Nej ett modernt drickvänligt vin med kraft och friskhet. Dekantera gärna vinet före serveringen och kyl det till 16 till 18 grader. Vinet kommer vinna mycket på dessa två åtgärder. Vinet importeras av det charmiga Göteborgs företget Vinobele.