- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Fernet-Branca inte bara en shot eller återställare utan mycket mer
Fernet-Branca inte bara en shot eller återställare utan mycket mer

Fernet-Branca inte bara en shot eller återställare utan mycket mer
Många har sannolikt sett eller provat en Fernet som en shot i någon bar i Sverige. Ljummen serverad i ett snapsglas. Fernet-Branca förtjänar mer respekt än så.
Det hela började för 168 år sedan i Milano i norra Italien. Den självlärde apotekaren Berardino Branca blandade den första likören som medicin. Fernet-Branca lanserades som en medicin för magen år 1845. Enligt ett gammalt och hemligt recept skapas Fernet. I brygden ingår det 40 olika antal örter från fyra världsdelar jorden över. Efter destilleringen lagras spriten på ekfat i hela tolv år före buteljeringen.
Jag tycker personligen att en Fernet skall drickas som en digestive efter middagen med en isbit i ett vackert glas. I Italien är det så en Fernet-Branca konsumeras. Efter en längre middag har man ofta behov av en drink för matsmältningen. Alla som känner till en italiensk middag förstår vad jag talar om, många rätter och mycket mat, men kul och alltid livligt. På barerna ser man ofta män och kvinnor ta en Fernet ”on the rocks” och inte som en ljummen ”shot” som vi ofta gör i Sverige.
I Italien är varumärket Fernet-Branca mycket känt sedan många år. Fratelli Branca insåg tidigt att marknadsföring är viktigt även för drycker och Fernet har en positiv nimbus kring sitt varumärke. I nästan varje bar finner man en flaska Fernet eller en Brancamenta. Brancamenta är alkoholsvagare och sötare i strukturen och har en frisk mintsmak. Både Fernet och Brancamenta har samma malörtsbas men Brancamenta har en tillsats av färska myntablad som macererats i hett vatten. Den viktigaste och mest särpräglade aromen i de två dryckerna kommer från malört. Malört har under århundradena använts mot magåkommor i Sverige och andra länder. Det är därför inte en tillfällighet att en Fernet ger skjuts åt matsmältningen efter långa middagar. Fernet och Brancamenta dricks även ibland som en aperitif före middagen.
Fernet-Branca 39 % artikelnummer 711 och kostar 199 kronor för 500 ml.
Brancamenta 32 % artikelnummer 87401 och kostar 179 kronor för 500 ml.
