- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Bästa glassen i Stockholm finns i Ålsten i Bromma
Bästa glassen i Stockholm finns i Ålsten i Bromma

Bästa glassen i Stockholm finns i Ålsten i Bromma
Ja, jag vet att ni har hört eller läst detta många gånger tidigare. Men nu är det ett faktum och jag har inte blivit mutad att skriva detta. Jag lever delvis i Italien och det är med glädje jag nu vet att jag bara kan ta min cykel till Ålsten i Bromma och faktiskt få äta bättre glass än vad jag kan finna i MITT Marche i Italien.
Mitt i den idylliska trädgårdsstaden Ålsten i Bromma ligger Gelato Scarfo sedan i våras. Hanna Larsson och Angelo Scarfo har öppnat en glassbar på Ålstensgatan 12. Jag har sett köerna ringla längs husfasaden under sommaren och Hanna Larsson berättar att folk har vallfärdat från hela Sverige till den nyöppnade butiken. Att detta stämmer kan jag bekräfta då jag vid mitt första besök träffade fyra personer som rest från Norrköping för att prova Gelato Scarfos glass. Det är en nätt liten tripp på 40 mil tur och retur.

Vad är det som är så speciellt med glassen i Ålsten då? Till skillnad från merparten av all glass i Sverige så tillverkas Gelato Scarfos produkter av färska och högklassiga ingredienser och utan halvfabrikat. Ingen glass som säljs till kunderna är äldre än ett dygn och inget sparas i frysarna. Nu verkar det knappast vara något problem då nästan allt säljs slut varje dag. Angelo berättar att glassen många gånger inte är äldre än tjugo minuter innan den landar i kundens bägare eller rån. Angelo menar att det är viktigt att ha färska och förstklassiga råvaror i varje led. Eftersom endast färsk frukt används anpassas glassarnas smaker efter säsong. Den övervägande delen av all glass som säljs i Sverige är gjord på halvfabrikat och är nedfrusen under lång tid, vilket påverkar aromerna menar Angelo. Jag kan inte annat än hålla med honom när jag provar igenom sortimentet. Hanna och Angelo visar upp sina råvaror så jag förstår varför det smakar så ljuvligt. Det står lådor med ekologiska hallon och jordgubbar i kylarna bland andra frukter.
De två mest populära smakerna är hasselnöt och pistage. Råvarorna till dessa smaker importeras direkt från Italien. Hasselnötterna kommer från Piemonte och pistagenötterna från Sicilien. Angelo förklarar att svenskar känner skillnad på äkta gelato och industriellt tillverkad glass, ett faktum som givetvis gynnar Gelato Scarfo.
Det finns en baksida med framgången och det är att dygnets timmar inte räcker till. Hanna och Angelo jobbar jämt antingen i butiken med försäljning av glass och kaffe eller glass som skall produceras. Öppettiderna är generösa, tisdag till söndag 10 – 20. Det är många timmar som tillbringas i lokalen av paret. Men de känner varandra sedan länge så samarbetet verkar fungera bra. De träffades i Italien och gick tillsammans på Gelato University i Bologna i norra Italien som är världens främsta läroanstalt för glasstillverkning.
Angelo är bördig från Kalabrien i södern. Det var just i Kalabrien som tankarna på en glassbar började, berättar Hanna på perfekt italienska. Hon har bott i landet under åtta år och det är en fröjd att se denna rågblonda unga svenska tala Calabrese, det lokala tungomålet i Kalabrien. Jag påpekar för Hanna att utrymmena inte ser typiskt italienskt ut med kallt lysrörsljus i taket och plastmöbler. Hon skrattar och säger att jag har helt rätt.
— Vi måste anpassa oss till svenska förhållanden, säger hon.
Lokalen är liten men mycket trevlig och man blir faktiskt sugen på glass direkt när man stiger in i den lilla lokalen.

Jag kanske gör mig till ovän med alla Ålstensbor då jag uppmanar alla att inte missa denna pärla om ni tycker om riktig kvalitetsglass. Köerna är redan idag långa stundtals men alla expedieras proffsigt och snabbt så väntan är inte alltför lång. Det är en billig lyx som de flesta kan unna sig. Glassen är inte heller dyr i jämförelse med vad stockholmaren får betala på andra platser för industriglass. Priserna ligger till och med på samma nivå som i mitt nya hemland Italien vilket överraskar mig stort.
PS Mina favoriter är pistage gjord på pistagenötter från Sicilien. Glassen har en fin och lätt sälta, precis som en äkta pistageglass skall ha. Även husets vaniljglass, gjord på riktig vanilj, kan rekommenderas. Hallonglassen, på ekologiska hallon, har massor av smak och är en annan favorit. Vid sidan om glass serveras även gott italienskt kaffe.
Gelato Scarfo AB
Ålstensgatan 12
Bromma Telefon 08-25 35 05
www.scarfo.se
Info@scarfo.se
Under vintern uppdateras öppettiderna på Facebook.