Grundstenarna

Grundstenarna

Grundstenarna

Med våra fem grundsmaker och olika konsistenser får vi grundstrukturen i maten. Sedan kompletterar vi denna med aromer och kryddor….Mmmmmm

SURT
Tillbehör eller sås med hög syra som tomat, syrlig ost, citron, lime etc är bra att matcha med  syra i vinet. Om vinet till en sådan rätt har låg syra förefaller det platt och utan struktur. Syra till Syra, alltså! Ett vin med hög syra till en rätt utan syrlighet, och ännu mer om maträtten är lite söt, framstår som otillgängligt, stramt och surt.

FYLLIGHET:
Om maträtten är fyllig i form av fet sås, smörstekt, panerat etc, matcha detta med ett dito fylligt vitt vin, gärna lite smörigt, ekfatslagrat. Om det handlar om ett rött vin, matcha fylligheten även här, med ett fylligt vin. Fet mat gör vinet mildare!

SÖTT:
Har maträtten sötma, matcha denna med fruktsötma i vinet, som bör ha en nedtonad syra för att inte förefalla obalanserat och ”surt”: till exempel Pinot Blanc, Gewurtztraminer. Är maträtten väldigt söt går det ju utmärkt att matcha den med ett halvtorrt vin.

BESKT:
Finns beska i maträtten, matcha denna om möjligt med mycket fruktighet, och möjligen lite sötma i vinet., detta för att vinet blir stramare av beska i maten. Även tanninerna förstärks i röda viner vid beska i maten, undvik alltså för sträva viner.

KRYDDA:
örtkryddor hittar matchning i gröna, örtiga toner i vinet. Starka kryddor är ingen vinvän, men försök dämpa kryddningen med sälta och fett i maträtten, samt kombinera med ett smakrikt vin. Har man en kryddstark rätt är det klokt att även ha fett, och salt i anrättningen. Tänk dock på att ibland är en öl bästa alternativet! I det fallet det är ett rött vin, undvik för mkt tanninstruktur och ekfatslagring då starka kryddor tar fram strävheten i vinet. Även syran i vinet framträder tydligare vid stark mat. Alkoholen i vinet bör vara så låg som möjligt, annars framträder den enormt vid kryddig mat.

SALT:
Salt i maten gör vinet mildare. Alla viner tycker om salt!