Annons:

Grönsaker/Vegetariskt

Zucchini x 2

En rätt som fungerar jättebra på egen hand men även kanon som två grilltillbehör till exempelvis lamm, nöt eller varför inte en bit fisk.

Ingredienser

  • Zucchini x 2
  • 5
    st st
    zucchini
  • 100
    gram gram
    smör
  • 1
    klyfta klyftor
    vitlök
  • ½
    st st
    röd chili
  • 1
    st st
    citron
Maldon flingsalt
Svartpeppar

Börja med att dela två zucchini på längden och gnid in dem med lite olivolja. Vänd på zucchinin och nagga skalet ett par gånger med en kniv. Grilla zucchinin helt mör med snittytan neråt. Med hjälp av en sked gräver du ut innanmätet ner i en skål. Riv vitlöken fint tillsammans med skalet ifrån en citron. Finhacka chilin och blanda alltsammans till en jämn röra. Smaka upp rikligt med citronsaft samt salt peppar. Sätt åt sidan.

Smält smöret på hög värme i en tjockbottnad kastrull, evetuellt en gjutgärnspanna. När smöret har smält sänker du värmen på plattan, och låter det brynas med omrörning som mellanrum för en mer jämn karamellisering. Du vet att smöret är klart när det har en gyllenbrun färg och en nötig doft.

Resterande zucchini delar du också på längden, men istället för att nagga skalet gör du nu små rutmönster på köttsidan med en vass kniv. Detta gör vi för att det bryna smöret ska tränga sig in i zucchinin lite senare. Gnid in snittytorna med lite olivolja och salt. Grilla tills de fått en fin färg på båda sidorna.

Servera nygrillade med rikligt av det brynta smöret och en sked ljummen röra.