Yakiniku

Yakiniku, biff på koreanskt sätt. En japansk rätt med rötterna i såväl Korea som Japan, gjort på entrecote.
    Yakiniku recept

    Ingredienser

    • Köttet

    • Marinad

    Övrigt:

    Mängden chili står i proppotion till hur het du vill att rätten ska bli. Personligen vill jag inte att den ska vara het, jag vill snarare bara ana den i bakgrunden.

    Instruktioner

    Förberedelser

    Rör ihop marianden. Skär upp köttet i fina tunna skivor, lagom stora för en tugga. En del vill ha dem lövtunna, jag vill dock gärna ha skivorna 2-3 mm tjocka så att man känner köttsmaken. Ett tips är att lägga in köttbiten i frysen några timmar innan du ska skära upp den, då är det lättare att skära riktigt fina skivor. Krydda köttet med lite nymald svartpeppar.

    Marinera köttet i ca 2 timmar. Låt köttet droppa av men spara marianden i en skål, denna kommer senar bli din sås. Torrosta sesamfröna, de klara när de börjar få en gyllene ton i pannan.

    Tillagning

    Koka riset. När riset kokat färdigt så steker du köttet på hög temeratur tillsammans med en nypa chiliflakes. Jag använder gärna jordnötsolja då denna tål höga temperaturer. Stek lite av köttet åt gången, så det blir stekt och inte kokt. Lägg över det i en skål. När köttet är klart häller du ned såsen i pannan och låter koka upp. Därefter slår du det kokande över köttet och serverar direkt med riset.

    Jag gillar korriander så jag brukar blanda ned en näva i riset under tiden det ångar av, då får man en härlig korriander ton. Använda gärna japanskt rundkorning ris alternativt jasminris.