Ingredienser
VODKA GIMLET med kaffe- och limecordial
*Vodka smaksatt med vitpeppar
*Kaffe- och limecordial
Instruktioner
Rör vätskan kall med mycket is och sila i ett kylt cocktailglas. Garnera med några skivor hårdost.
*Vodka smaksatt med vitpeppar
Stöt pepparkornen lätt. Blanda pepparn med vodkan i en förslutningsbar behållare. Låt stå och dra i rumstemperatur i minst 24 h. Sila genom finmaskig sil och till sist genom kaffefilter.
*Kaffe- och limecordial
Häll samtliga ingredienser i en bunke eller skål och rör om i ca 2-3 min så att kristallerna från sockret och citronsyran löst upp sig helt. Plasta, låt dra i kylen cirka 30 min och sila fint för att bli av med bitarna från limeskalet.
*Kallbryggt kaffe (cold brew)
Cold brew går att köpa färdigt eller så kan man göra det själv hemma i presskanna. Använd cirka 60 g malt kaffe på 1 l kallvatten och ställ in i kylen över natten. Kallbryggt kaffe har en lägre bitterhet gentemot varmbryggt, det upplevs aningen sötare och ofta fruktigare. Det innehåller mer koffein än både bryggkaffe och espresso på grund av den betydligt längre bryggtiden, vilken kan vara bra att tänka på. Testa med lite olika typer av rostning på bönorna. Själv föredrar jag lättare toner i en cold brew.
