Annons:

Asiatiskt

Vietnamesiska vårrullar med rispapper, grönsaker, räkor och nuoc cham

Ingredienser

  • Vietnamesiska vårrullar med rispapper, grönsaker och räkor
  • 100
    gram gram
    tunna risnudlar, kokade och kalla
  • ½
    st st
    gurka, urgröpt och i tunna stavar
  • 1
    st st
    morot, i tunna stavar
  • 2
    dl dl
    strimlad isbergssallad
  • 2
    dl dl
    färska böngroddar
  • 24
    st st
    stora räkor, skalade
  • 12
    st st
    rispapper
  • Nouc cham:
  • 1
    st st
    röd chili, fint hackad med eller utan kärnor
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta, riven
  • 5
    msk msk
    strösocker
  • ½
    dl dl
    kokande vatten
  • ½
    dl dl
    fisksås
  • 1
    dl dl
    färskpressad limesaft (ca 3 lime)
färsk mynta, fint skuren

färsk koriander, fint skuren

Sås:
Blanda chili, vitlök och socker i en skål. Häll över vattnet och rör om. Tillsätt fisksås och limesaft och rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen minst 30 minuter före servering.

Vårrullar:
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Hälla av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär nudlarna i ca 5 cm långa bitar. Skär alla grönsaksstavar i ca 5 cm långa bitar. Doppa ett rispapper i ljummet vatten (lättast i en vid traktörpanna), tills det är mjukt. Lägg på ren skärbräda och fyll med lite mynta, koriander, grönsaker, nudlar och räkor. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle. Lägg på lätt oljat fat.

Servering:
Servera rullarna hela eller dela på snedden mitt på. Servera med dippsåsen.