Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Västerbottenpaj med karamelliserad schalottenlök

Recept av Tor Stålhandske

Västerbottenpaj med karamelliserad schalottenlök

Västerbottenpaj med karamelliserad schalottenlök

Ingredienser

  • Pajdeg
    • 150 gramsmör
    • 3 ½ dlvetemjöl
    • 2 mskkallt vatten
    • 1 nypasalt
  • Ägg Royal
    • 3 stäggulor
    • 3 dlgrädde
    • 1 nypasalt
    • 1 nypasvartpeppar
  • Fyllning
    • 3 dlVästerbottensost, riven
    • 3 stbananschalottenlök
    • 2 msksmör

Blanda ihop smör smör, salt (efter smak, men ett par nypor räcker) och vetemjöl i en bunke. Knåda ihop tills allt är blandat. Häll sist i iskallt vatten. Och rör runt ordentligt. Lägg degen att vila i en plastpåse i kylen en halvtimma.

Skala och skiva schalottenlöken. Smält smöret på låg värme i en stekpanna. Lägg i löken och låt den steka sakta utan att ta färg i ca en kvart. Rör om ibland. Mot slutet, höj värmen en aning och låt den få lite färg. Lyft upp löken och låt den svalna av något.

Blanda ihop äggula och grädde. Smaka av med lite salt och nymalen peppar.

Värm ugnen till 225 grader Kavla ut degen och klä in en pajform. Förgrädda pajen i ca 10 min, så att skalet ‘sätter sig’. Ta ut pajskalet. Lägg den stekta löken i botten av pajen, lägg över den rivna osten och häll sist över äggstanningen. Grädda pajen på 140-160 grader i ca 1 timma beroende på ugn. Låt pajen svalna något. Servera som tillbehör till löjrom. För att ta det ett steg länge så kan man toppa pajen med lite nystekta kantareller!