Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

ugnsbakat ris med linguiça och tomatsås

Recept av Magnus Reuterdahl

Ugnstekt ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek

Ugnsbakat ris med linguiça och tomatsås samt grillad biffstek eller Carne com arroz de lenha ao domingo.

Ingredienser

  • Ugnsbakat ris med linguiça och tomatsås samt biff med kappa
    • 900 grambiff med kappa (i hel bit)
    • 80 grambacon
    • 2 stlinguiça (rökt fläskkorv från Portugal)
    • 5 dlrisottoris
    • 5 dlhönsbuljong
    • 1 ½ dlvin (vitt, rött eller rosé)
    • 1 stgul lök
    • 1 stschalottenlök (stor)
    • 1 stcitron
    • 800 gramtomater (körsbär eller hela i burk)
    • 2 stvitlöksklyftor
    • 1 stzucchini
    • 140 gramsockerärtor (färska)
    • 3 stlagerblad
    • 1 krukakoriander (färsk)
    • 1 nävebladpersilja
    • 3 mskolivolja
    • 2 tskrosmarin (torkad)
    • 1 tsksalt
    • 1 krmsvartpeppar (mald)
  • Under vintersäsongen köp bra burktomater. Om du använder färska kommer du behöva en extra dl vatten till. Köttet kan bytas ut mot annat kött, kyckling eller helt tas bort.

Receptet är blandning av traditionellt och saker jag lagt till eller dragit ifrån. Om du översätter det portugisiska namnet ska rätten tillagas i vedugn eller över öppen eld, jag gör den dock i en vanlig ugn.

Fö r att få med en liten rökighet i smaken använder jag därför linguiça som är en portugisisk/brasiliansk rökt korv gjord på fläskkött och smaksatt med vitlök och paprika. Jag använder också bacon för att öka på det rökiga i smaken.

Förberedelser

Torrmarinera köttet med salt, svartpeppar och rosmarin. Låt det uppnå rumstemperatur.

Gör iordning tomatsåsen så att den får stå och dra en stund. Finhacka halva den gula löken och vitlöksklyftorna, blanda ihop detta med tomaterna och ett rejält knippe hackad persilja samt ungefär en halv kruka koriander. Lägg i lagerbladen och pressa en halv citron över det hela. Rör om och smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i cirka 15-20 minuter.

Finhacka schalottenlöken. Skär baconet i lagom stora bitar och korven i ungefärligen 1 cm stora bitar.

Tillagning:

Sätt på ugnen på 175 grader.

Fräs korven och baconet i en stor pannan eller tjockbottnad kastrull. När korven börjar få färg och baconet blivit lite lätt knaperstekt, då sänker du värmen till medium och häller på olivoljan. Tillsätt löken och riset och fräs detta tills det börjar bli lite genomskinligt. Häll därefter på vinet och låt koka upp, därefter häller du på buljongen och tomatsåsen. Låt sjuda under några minuter.

Häll över allt i ett ugnssäkert fat och sätt in det i ugnen, relativt långt ned. Du behöver kunna ha plats med ett ugnsgaller över på vilket du senare ska placera köttet. Låt det hela stå i ugnen i ca 30 minuter. Rör runt i riset, obs att detta är enda gången jag gör detta.

Efter ca 20 minuter ska du bryna köttet, runt om så det får en fin färg. Placera det sedan på gallret och ställ detta över fatet med riset så att köttet grillas ovan på detta och att fettet kan droppa ned. Jag brukar sänka temperaturen till 150 grader och använda en ugnstermometer och låta köttet gå till 55 grader. Om du använder annat kött, till exempel flankstek eller shortribs får du anpassa tiden som köttet är i ugnen.

Under tiden som köttet steker i ugnen skär du upp zucchinin i lkagon stora bitar, sockerärtorna (halveras) och den kvarvarande halva löken skivas.

När köttet är klart ska det vila i ca 10 minuter. Under tiden höjer du temperaturen för riset till 225 garder, lägg på zucchinin, sockerärtorna och löken på toppen av riset och låt det gå så medan köttet vilar. Du vill att riset ska få en lite stet/grillad yta, ibland sätter jag därför på grillfunktionen och lyfter upp riser högre upp i ugnen.

Servering:

Skär upp köttet och lägg det ovan på riset och servera. Jag brukar servera med vitt bröd men en sallad fungerar också bra.