Svenska flaggan
  • Recept
  • Ugnsstekt lammstek fylld med örter

Hämtar annons

Påskalamm

Recept av Redaktionen

Ugnsstekt lammstek fylld med örter

Ugnsstekt lammstek fylld med örter

Ingredienser

  • Ugnsstekt lammstek fylld med örter
    • 1 ¼ kgUrbenad lammstek
    • 50 gramfänkål
    • 1 stschalottenlök
    • 4 stvitlöksklyftor
    • ½ krukafärsk timjan
    • ½ krukafärsk rosmarin
    • ½ krukabladpersilja
    • 1 krmrivet citron skal
    • 2 tsksalt
    • 2 krmsvartpeppar (nymald)
    • 1 tsksalvia (torka)
    • 1 stchilifrukt
    • 1 dlbuljong

Ugnsstekt lammstek fylld med örter

Ugnsstekt lammstek fylld med örter. Detta är en ganska enkel och klassisk rätt som passar som söndagsmiddag eller påskalamm. Receptet är inte speciellt eller unikt men det ger en god rätt. Jag brukar servera det med potatisgratäng och ibland med en portvinssås.

Förberedelser

Köp en urbenad lammstek. Ta av nätet om det har ett sådant. Börja med att torka av lammsteken ordentligt. Jag gillar att fylla dem ordentligt så jag brukar ofta skära upp den lite extra så jag får en stor ficka att fylla. Salta och peppra runt om och inuti, låt det stå tills köttet är rumstempererat.

Ta fram steksnöre och sätt ugnen på 125-150 grader. Jag gillar att steka den på låg temperatur så att den håller sig saftig och fin. Förbered 1 dl buljong, jag brukar använda kalv- eller hönsbuljong.

Tillagning

Finhacka schalottenlöken, vitlöken, timjan, rosmarin, bladpersilja samt fänkålen. Riv citronskal rör ihop allt i en skål. Lägg blandningen i lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop steken med steksnöret. Lägg lammsteken i en ugnssäker form. Krydda steken på utsidan med torkad salvia och med den färska chilin.

Ställ in steken i ugnen, på den nedre halvan. Använd ugnstermometer. Du vill ha upp innertemperaturen till 59 grader (om du som jag vill att köttet ska var fint rosa). Ös med buljongen ett par-tre gånger under stekningen. Det går också utmärkt att grilla den, då gör du det på indirekt värme under lock, också med stektermometer.

När steken uppnått temperaturen ta ut den ur ugnen och låt den vila i minst 15 minuter. Därefter brukar jag bryna den i smör på hög värme för att få en fin krispig yta innan jag skär upp den och serverar.