Ugnsstekt julskinka

Julskinka steks i ugnen eller kokas.
    skivad julskinka

    Ingredienser

    Instruktioner

    Jag gillar att göra min julskinka i ugnen. Du behöver en rimmad skinka, 3−5 kg, gärna av hög kvalitet.

    Värm ugnen till 125°.

    Låt nätet sitta kvar på skinkan. Spola av den hastigt i kallt vatten och lägg den i en ugnssäker form med svålen upp. Stick in en köttermometer och ställ in den på önskad temperatur. Jag vill ha min julskinka saftig, utifrån det tycker jag att 72° är perfekt, vill du ha den mer tillagad så låter du den gå till 75°. Räkna med att det tar ca 1,5−2 timmar per kg/skinka.

    Placera skinkan i den nedersta delen i ugnen och låt den steka. När den är klar låter du den svalna lite och sedan drar du bort svålen och jämnar till fettkanten på skinkan.

    Sila och spara skyn, denna går utmärkt att använda till dopp i grytan men också för att koka renbensspjäll och julkorv i. Gör du det senare får du en mer smaksatt buljong.

    När skinkan svalnat är det dags att grilljera den. Ett bra recept på klassisk grilljering hittar du här.