Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Ugnsbakad hälleflundra med beurre blanc, pocherade ostron och riven pepparrot - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Ugnsbakad hälleflundra med beurre blanc, pocherade ostron och riven pepparrot

Ingredienser

  • Ugnsbakad hälleflundra med beurre blanc, pocherade ostron och riven pepparrot:
    • 4 bithälleflundra à 200 g
  • Beurre blanc:
    • 2 stschalottenlökar, fint hackade
    • 2 mskvitvinsvinäger
    • 1 dlvitt vin
    • ½ dlgrädde
    • 200 gramsmör, kallt och tärnat i 1 cm tärningar
    • 1 mskcitronsaft
  • salt, efter smak

    svartpeppar, efter smak
    Tillbehör:

    plockad dill och krasse

    färsk pepparrot, fint riven

    8 hela färska ostron

Sätt ugnen på 150 grader.

Fisken:

Lägg fisken i en ugnsfast form och salta. Baka i ugnen till innertemperatur 47 grader.

Ostron:

Öppna ostronen, var noga med att spara vätskan. Pochera ostronen i sin egen juice, bara tills de precis dragit ihop sig. Lägg undan ostronen och spara lagen till såsen.

Sås:

Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Blanda löken med vinäger, vitt vin och ostronlagen i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften – det tar ca 5 minuter beroende på kastrull. Gå i med grädden och koka lite till. Vispa i det kalla smöret vid sidan om spisen. Ibland måste såsen återvärmas något och sedan monteras vidare med smör. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås. Ta av från värmen och smaka av med något kryddmått salt och kryddmått svartpeppar samt lite citronsaft. Avsluta såsen med att röra ner delade pocherade ostron. Smörsåsen är klar att servera.

Riv pepparrot fint och plocka dill och krasse.  Servera den bakade hälleflundran med beurre blanc, färsk riven pepparrot och plockade örter.