• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Tomatsoppa från Alentejo, Portugal

Tomatsoppa från Alentejo, Portugal

En mustig tomatsoppa från det soliga Alentejo i Portugal
    Portugisisk tomatsoppa

    Ingredienser

    • Tomatsoppa med chorizo, sidfläsk och ägg

    • Pocherade ägg

    Övrigt:

    För fyra portioner går det åt ungefär en kruka koriander, dock beroende på hur mycket du gillar denna ört. Kryddangivelsen i slutet på receptet av salt, peppar och chili ska vara utifrån din egen smak men är också beroende på hur mycket sälta du får av sidfläsket och styrka från chorizon.

    Instruktioner

    Detta är en kryddig, fyllig och mustig tomatsoppa från regionen Alentejo, öster om Lissabon.

    Soppan

    Stek sidfläsket och korven i en panna, lyft ut dem men lämna kvar fettet i pannan. Lägg korven och fläsket och sidan. Stek löken så den får lite färg i det kvarvarande fettet, tillsätt vid behov lite olivolja. Lägg ned tomaterna och svartpepparkornen med löken och låt detta fräsa ihop på låg värme i cirka 5 minuter, tillsätt sedan hönsbuljongen och lagerbladet. Låt sjuda på låg värme i ytterligare 10 minuter. Lägg därefter ned paprikan och häll på vattnet, tillsätt en nypa salt och låt det småkoka i 10-20 minuter, när det är några minuter kvar är det dags att hälla i vitlöken. En del väljer att mixa soppan men jag gillar att få den lite mer rustik så att texturerna är tydliga.

    Pochera äggen

    Under tiden som soppan kokar är det dags att pochera äggen. Koka upp vatten med ättikan och en nypa salt. Jag gör dem ett åt gången. Använd rumstempererade ägg och kläcka dem en skål, se till att gulan är hel. Låt vattnet koka upp, sänk värmen så det sjuder, ta en sked och skapa en virvel och häll ned ägget sakta i mitten av detta. Lyft bort kastrullen och låt ägget ligga i vatten i cirka 3-4 minuter och ta upp det med en hålslev och lägg det i en sopptallrik. Jag vill ha en rinnig äggula som krämar till soppan.

    Smaka av soppan, salta och krydda med peppar och chili vid behov (beror på chorizon).

    Servera

    Häll soppan över ägget, chorizon, sidfläsket, krutonger samt lite färsk koriander och stänk på lite bra olivolja (mina portugisiska vänner brukar säga: when in doubt use more olive oil!

    Servera med vitt bröd.