Tomatsoppa från Alentejo, Portugal

Ingredienser
Tomatsoppa med chorizo, sidfläsk och ägg
Pocherade ägg
Övrigt:
Instruktioner
Detta är en kryddig, fyllig och mustig tomatsoppa från regionen Alentejo, öster om Lissabon.
Soppan
Stek sidfläsket och korven i en panna, lyft ut dem men lämna kvar fettet i pannan. Lägg korven och fläsket och sidan. Stek löken så den får lite färg i det kvarvarande fettet, tillsätt vid behov lite olivolja. Lägg ned tomaterna och svartpepparkornen med löken och låt detta fräsa ihop på låg värme i cirka 5 minuter, tillsätt sedan hönsbuljongen och lagerbladet. Låt sjuda på låg värme i ytterligare 10 minuter. Lägg därefter ned paprikan och häll på vattnet, tillsätt en nypa salt och låt det småkoka i 10-20 minuter, när det är några minuter kvar är det dags att hälla i vitlöken. En del väljer att mixa soppan men jag gillar att få den lite mer rustik så att texturerna är tydliga.
Pochera äggen
Under tiden som soppan kokar är det dags att pochera äggen. Koka upp vatten med ättikan och en nypa salt. Jag gör dem ett åt gången. Använd rumstempererade ägg och kläcka dem en skål, se till att gulan är hel. Låt vattnet koka upp, sänk värmen så det sjuder, ta en sked och skapa en virvel och häll ned ägget sakta i mitten av detta. Lyft bort kastrullen och låt ägget ligga i vatten i cirka 3-4 minuter och ta upp det med en hålslev och lägg det i en sopptallrik. Jag vill ha en rinnig äggula som krämar till soppan.
Smaka av soppan, salta och krydda med peppar och chili vid behov (beror på chorizon).
Servera
Häll soppan över ägget, chorizon, sidfläsket, krutonger samt lite färsk koriander och stänk på lite bra olivolja (mina portugisiska vänner brukar säga: when in doubt use more olive oil!
Servera med vitt bröd.