Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Älgstek med gräddsås och potatis

Recept av Magnus Reuterdahl

Tjälknöl av älgstek i saltlag med porter

Tjälknöl av älgstek är en modern rätt som blivit en klassiker. Den är enkel att tillaga, är mycket gott men tar lite tid.

Ingredienser

  • Tjälknöl
    • 1 kgÄlgstek (t ex fransyska eller ytterlår) - fryst
  • Salt- och porterlag
    • 1 lporter
    • 1 dlsalt
    • 1 msksvartvinbärs- eller rönnbärsgele
    • 10 stsvartpepparkorn (hela, lätt krossade)
    • 10 stvitpepparkorn (hela, lätt krossade)
    • 1 ststjärnanis
    • 3 stenbär (torkade, krossade)
    • 1 krmfänkålsfrön
    • 3 stvitlöksklyftor (krossade)
    • 1 tskrosmarin (torkad)

Tjälknöl av älgstek i saltlag med porter

Tjälknöl är en modern klassiker som skapades på 1980-talet. Sedan dess har det många varierat receptet, framförallt genom samksättning av saltlagen samt utifrån de tillbehör som du servera den med. Jag gillar att göra min lag på porter och med olika kryddor som smaksättare, här väljer jag kryddor och örter som jag tycker passar till älgkött i allmänhet.

Detta är en enkelt rätt. Sätt ugnen på 70 grader Celsius. Placera den frysta steken i en ugnssäker form och ställ in den i ugnen nedre halva. Efter 2-3 timmar bör den har tinat tillräckligt för att du ska kunna trycka in en ugnstermometer. I samband med detta brukar jag salta köttet och dra några varv med pepparkvarnen. Sätt ugnstermometern på 65 grader och vänta! Beroende på storlek på steken brukar detta ta 7-10 timmar.

När det börjar närma sig att tjälknölen är färdig är det dags att röra ihop salt- och portlagen. Jag brukar helt sonika lägga allt i en skål och röra runt. När du tar ut köttet kommer ytan kännas hård och torr, denna kommer mjukas upp i lagen. Lägg ned köttet i lagen, det är viktigt att allt köttet täcks av lagen. Du kan göra det i plastpåse eller i en behållare med lock eller gladpack som förslutning. Ställ in den i kylskåpet och låt den dra i cirka 4 timmar. Sedan är det bara att skära upp den och servera med vad du tycker är lämpligt.

Servering

Jag brukar äta köttet antingen som kallskuret i tunna skivor eller som en söndagsstek med kokt eller pressad potatis och en gräddig svamp- eller cognacsås. Till detta brukar jag också ha någon kombination av pressgurka, syltlök och ugnsbakade rotfrukter samt blomkål samt svartvinbärs- eller rönnbärsgelé.