Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Tartar på betor med friterade potatisnystan och vegansk majonnäs

Recept av Redaktionen

Tartar på betor med friterade potatisnystan och vegansk majonnäs

Vegansk förrätt med härliga smaker och konsistenser!

Ingredienser

  • Tartar på betor
    • 6 ststora gulbetor
    • 6 ststora polkabetor
  • Majonnäs
    • ½ dlosötad sojadryck
    • 2 tskdijonsenap
    • 4 dlrökt olja
  • Potatisnystan
    • 4 stmedelstora fasta potatisar
  • Lök
    • 1 stsilverlök
  • Kapris
    • 1 msk/portion kapris
  • Pepparrot
    • 1 mskriven/portion pepparrot
  • Betor:
    grovsalt till bakning
    ev modifierad stärkelse
    olivolja
    svartpeppar
    Majonnäs:
    citronsaft – smak
    Kapris:
    olja till fritering
    Krasse:
    krasse av olika sorter

Betorna:

Dela betorna på mitten. Lägg med snittytan nedåt på en plåt, i ett lager grovsalt. Baka betorna i 170 grader ca 1,5 h eller tills de är mjuka. Tag ut och kyl dem. Skala bort det yttersta lagret och tärna sedan i tärningar om ca 5×5 mm. Smaka upp tärningarna med lite olivolja och nymalen svartpeppar. På bilden har deltagarna format betorna till en cylinder, då kan det behövas lite stärkelse, eller lite vegegel t ex för att de hålla ihop. Forma genom att pressa tärningarna i en utstickare och förvara på plåt till servering.

Silverlöken:

Skala löken. Skiva tunt i mandolin. Förvara i isvatten till servering.

Majonnäsen:

Häll sojadryck och dijonsenapen i t ex ett litermått. Tillsätt 0,5 dl rökt olja (gör egen eller hitta en bra färdig). Mixa allt med stavmixer. Fortsätt tillsätta olja, citronsaft och ev vatten, till bra konsistens. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i spritspåse och förvara kallt till servering.

Kapris:

Häll bort vätskan och låt kaprisen torka lätt på handduk eller papper. Hetta upp olja till 180 grader. Fritera kaprisen tills den poppar upp och blir frasig. Låt oljan droppa av kaprisen och lägg på papper för att det sista ska sugas upp. Förvara på nytt papper till servering.

Potatisen:

Svarva potatisen fint. Spola i ljummet vatten i 10 minuter. Slå av och torka bort så mycket av vattnet du kan på en t ex en handduk. Snurra ihop till små nystan och lägg in i en tesil. Fritera tesilen med potatisen i – kolla färgen ibland. Lägg nystanet på papper, salta lätt – förvara så till servering.

Pepparrot:

Skala. Riv fint på rivjärn strax innan servering.

Krasse:

Klipp olika sorters krasse och blanda dem i en skål. Förvara kallt under papper till servering.

Servering

Bottna en skål med betorna (eller ta en flat tallrik om du väljer att forma betorna). Klicka majonnäs på och runt om. Toppa med kapris, pepparrot, silverlök och krasse. Lägg på ett par potatisnystan.